Βόμβα για τις επιπρόσθετες δαπάνες και περικοπές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Παρότι η Κριστίν Λαγκάρντ στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, διατύπωσε την άποψη πως οι αγορές διαπιστώνουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εντούτοις είπε ότι το ΔΝΤ δεν ευθύνεται για τις επιπρόσθετες, βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ουδέποτε ζήτησε τις επιπρόσθετες, βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, δήλωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού, πετώντας το μπαλάκι τις ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα αναγνώρισε πως οι Έλληνες πολίτες έχουν περάσει οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων αλλά ανέφερε πως αυτές οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο.
«Εάν δείτε τα ελληνικά ομόλογα χθες ήταν κάτω από 4%», είπε και ανέφερε πως η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος είναι σημαντική καθώς πλέον το ιδιωτικό χρέος θα αντικαθιστά το χρέος προς τον επίσημο τομέα.
Η ίδια αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά ότι ζητεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.
Αν και δεν έγινε συγκεκριμένη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ανάφερε πως το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και να θέλει την διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων εντός των πλαισίων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομία αναφέροντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Όπως είπε, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι σήμερα στα 164 τρις δολάρια, ήτοι σε ιστορικό υψηλό.
«Το χρέος των αναπτυγμένων χωρών είναι σε επίπεδα που δεν τα έχουμε δει από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε.
Η ίδια συμπεριέλαβε στους κινδύνους και μια ενδεχόμενη ξαφνική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών που θα μπορούσε να προκαλέσει δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Ειδική αναφορά επεφύλασσε για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εμπορικό προστατευτισμό και την έλλειψη διεθνής συνεργασίας.
Για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις είπε πως πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να σχηματιστούν αποθεματικά ασφαλείας για τις περιόδους ύφεσης και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία σε θέματα όπως οι εμπορικές σχέσεις!