Η Μεγάλη Παρασκευή, αποτελεί την πένθιμη μέρα των Χριστιανών, μέρα θρήνου και σκέψης στον Θεάνθρωπο που σταυρώθηκε για να μας γλιτώσει από τις αμαρτίες.
Ήδη οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα, ο ουρανός είναι συννεφιασμένος συμμετέχοντας κι εκείνος στο Θείο Δράμα και οι πιστοί οφείλουν να προσέξουν το φαγητό τους σήμερα, εφόσον το νιώθουν φυσικά και πιστεύουν, συμμετέχοντας στην ταπείνωση του Χριστού, ο οποίος κατά την Σταύρωση δοκίμασε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και χολή που του έφεραν στα χείλη Του οι στρατιώτες.
Έτσι λοιπόν, το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι και πρόχειρο.
Ας δούμε λοιπόν συνταγές χωρίς λάδι και παραδόσεις από την Ελλάδα
Στα χωριά της Πυλίας, την Μεγάλη Παρασκευή, πίνουν ξίδι και καπνιά για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι. Στην Κρήτη, τη Μεγάλη Παρασκευή, τρώνε νερόβραστα φαγητά με ξύδι, σαλιγκάρια βραστά, των οποίων το ζουμί μοιάζει με ξύδι.
Στην Κορώνη, ούτε φωτιά ανάβουν, ούτε μαγειρεύουν, ούτε μπουκιά βάζουν στο στόμα τους. Κάποιοι βάζουν σε ένα ποτήρι ξύδι και πίνουν τρεις γουλιές γιατί έτσι πότισαν και το Χριστό.
Συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι
Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι. Συνταγή Νηστίσιμη χωρίς λάδι
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό ρύζι για πιλάφι
½ κιλό αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
2 καρότα
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι
σακούλα ειδική για τον φούρνο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια. Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.
Καλή επιτυχία!
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ. ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
ΥΛΙΚΑ
• 8 κουταλιές μακεδονικό ταχίνι n 1 φλιτζάνι ρύζι
• χυμός από 2 λεμόνια
• 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη n ψιλοκομμένος μαϊντανός n αλάτι
• 10 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι και όταν πια ετοιμαστεί, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι.
2. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε σιγά σιγά με τη σούπα.
3. Στη συνέχεια αδειάζουμε το διαλυμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το μαϊντανό ωμά και ανακατεύουμε.
4. Αφήνουμε να πάρει η σούπα μας μια δυο βράσεις ακόμη και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ. ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο κριθαράκι
3-5 κουταλιές ταχίνι
1 λεμόνι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας.
2. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.
3. Σε ένα μπωλ διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά το κριθαράκι και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνουμε στο ταχίνι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας όπως είπαμε παραπάνω το νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά.
4. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας καλά
Ταχινόσουπα Μεγ. Παρασκευής(της Αργυρώς)
1. Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ψιλό ζυμαρικό, να βράσει για περίπου 10΄.
2. Στη συνέχεια βάζουμε νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το ζεστό νερό της κατσαρόλας και το ταχίνι. Σιγά σιγά το αραιώνουμε (στην αρχή το ταχίνι θα σφίξει, αλλά μετά θα γίνει πιο αραιό). Καθώς είναι ζεστό, συμπληρώνουμε ζεστή σούπα (ακολουθώντας τη διαδικασία που κάνουμε για το αυγολέμονο) και ανακατεύουμε καλά.
3. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10΄. Κατόπιν, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα με κουτάλα το αραιωμένο ταχίνι και αλατίζουμε. Προσοχή, δεν ξαναζεσταίνουμε τη σούπα γιατί θα κόψει το ταχίνι! Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και στάζουμε λίγο λεμόνι σε κάθε πιάτο πριν το απολαύσουμε ζεστό.