Κώστας Γαβρόγλου: Μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων από 10 σε 4 στην Γ΄ Λυκείου, ένταξη των δημιουργικών εργασιών στην μαθησιακή διαδικασία, συνενώσεις ειδικοτήτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ίδρυση διετών Προγραμμάτων Σπουδών στα Πανεπιστήμια και Δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Μαθητείας.
Αυτά είναι κάποια από τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αναφορικά με την ύδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Υπήρχε ένα σοβαρό έλλειμμα πολιτικής απέναντι στα ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους».
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε επίσης οτι: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των πανεπιστημίων μας κατοχυρώνεται η δυνατότητα να παρέχονται διετή προγράμματα σπουδών με επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο αναβάθμισης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, διότι σε αυτά θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Τα διετή προγράμματα σπουδών θα ιδρυθούν σε συνεργασία και με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πανελλήνιες 2018: Αλλαγή στις αιτήσεις
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα είναι εθνικού βεληνεκούς και τα Διετή Προγράμματα σπουδών τοπικότερου βεληνεκούς. Για την αύξηση του ποσοστού πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια από το 1% στο 5%, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Αυτό αυξάνει κατά 500 όσους θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, ενώ το 20% πρόσβασης στα ΤΕΙ παραμένει ως έχει. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία στην ειδική κατηγορία όσων είχαν πάρει πτυχίο ΕΠΑΛ αλλά απολυτήριο από ΓΕΛ, να μπορούν να συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις».
Για τις μετεγγραφές ο κ. Γαβρόγλου είπε οτι «Καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της. Για τις οικογένειες που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια –μικρή έστω- αύξηση στο στεγαστικό επίδομα που δικαιούνται. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το λύσουμε τώρα, αλλά θα το λύσουμε με τις μετεγγραφές, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυτά τα παιδιά ούτως ή άλλως ευνοούνται από την γενικότερη ρύθμιση των μετεγγραφών, αλλά θα ευνοηθούν επιπλέον με τροποποιήσεις που θα φέρουμε, γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους είναι εξαιρετικά σοβαρό και εμείς το αναγνωρίζουμε». Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλα τα καταστήματα κράτησης και τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.