Τσικνοπέμπτη: Γίνε ο καλύτερος ψήστης με αυτά τα έξι κόλπα

 
Τσικνοπένπτη: Γίνε ο καλύτερος ψήστης με αυτά τα έξι κόλπα

Ενημερώθηκε: 07/02/18 - 15:09

Τσικνοπέμπτη: Η αγαπημένη μέρα του κρεατοφάγου είναι και η καλύτερη ευκαιρία του ψήστη να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο ψήσιμο και να πάρει τα εύσημα για το καλύτερο τσίκνισμα! Δεν είναι λίγος ο κόσμος που προτιμά να ψήσει στο σπίτι του και όχι να το γιορτάσει καπου έξω.

Με το τσίκνισμα στο σπίτι, μπορούμε πάντα να ελέγξουμε την ποιότητα του κρέατος που θα καταναλώσουμε, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε στην ουρά για να βρούμε να κάτσουμε ή να υποστούμε την «βαβούρα» που επικρατεί πάντα εκείνη την ημέρα!

τριώδιο

απόκριες

Το είναι πλέον εδώ και λίγο πριν τις , το κόκκινο κρέας έχει την «τιμητική» του σήμερα και οι γειτονιές, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια αναμένεται να βάλουν κυριολεκτικά φωτιά στα κάρβουνα. Όμως, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στην επιλογή του κάρβουνου, καθώς αποτελούν το άλφα και το ωμέγα του καλού ψησίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τσικνοπέμπτη: Σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και πολύ τσίκνα!

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, για να γίνουμε οι καλύτεροι χρήστες:

• Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, ώστε τα κρέατα να αποκτήσουν μια ρόδινη κρούστα εξωτερικά που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών τους.

Μόλις ροδίσουν καλά ανάλογα με το κομμάτι (σε περίπου 5 - 7 λεπτά), τα γυρνάμε. Όταν και οι δύο πλευρές έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (αραιώνουμε τη θράκα ή ανεβάζουμε τη σχάρα ή ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με το διακόπτη, ανάλογα με το πού ψήνουμε), και κάνουμε τακτικά γυρίσματα ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους, χωρίς να καούν εξωτερικά.

• Το τακτικό γύρισμα, πέρα από το ότι τα ψήνει ομοιόμορφα, παράλληλα ανακινεί το εσωτερικό λίπος των κομματιών και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν.

• Αν δεν τα έχουμε μαρινάρει, μπορούμε στη διάρκεια του ψησίματος να αλείφουμε τακτικά τα κρέατα με λίγη λαδορίγανη. Έτσι, νοστιμίζουν και διατηρούνται υγρά.

• Ορισμένοι δεν αλατίζουν τα κρέατα πριν από το ψήσιμο, για να μην αποβάλει το κρέας τους χυμούς του. Άλλοι, πάλι, τα αλατίζουν λίγο πριν τα ψήσουν.

• Στο μοσχαρίσιο κρέας (για κάποιους και στο αρνάκι γάλακτος), αν το ζητούμενο είναι το μέτρια ψημένο το βγάζουμε όταν είναι ελαφρώς ροζέ στο εσωτερικό του.

• Αν τα θέλουμε καλοψημένα, και αυστηρά στο χοιρινό και το κοτόπουλο, αν δούμε το παραμικρό κοκκινωπό σημείο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.