Κύπρος: Με αντιπαράθεση θέσεων για το Κυπριακό μεταξύ των δύο υποψηφίων, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, άρχισε το κρίσιμο debate για τις εκλογές της Κυριακής, για την ανάδειξη του όγδοου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στόχος και των δύο να κάνουν τα λιγότερα λάθη και να κερδίσουν τις εντυπώσεις, δεδομένου ότι η μεταξύ τους διαφορά είναι πολύ μικρή. Ο πρόεδρος ξεκινά στον δεύτερο γύρο με ποσοστό από τον πρώτο γύρο 35,5% και ο με 30,3%. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι αύριο θα δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο με τις προτάσεις του για την προεδρία της ομοσπονδίας σε περίπτωση λύσης, που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά.
Στους δύο υποψηφίους υποβάλλουν ερωτήσεις οι διευθυντές των τμημάτων ειδήσεων ΡΙΚ, MEGA ANT1 και SIGMA Πανικός Χατζηπαναγής, Μιχάλης Παυλίδης, Ελένη Κοτζαμάνη και Χρύσανθος Τσουρούλης. Την συζήτηση συντονίζει ο διευθυντής ειδήσεων του Alfa , Γιώργος Τσαλακός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κυπριακές εκλογές: Τι δίνουν τα στοιχήματα στο β' γύρο
Για την εκ περιτροπής προεδρία ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα κατέρχονται ( πρόεδρος - αντιπρόεδρος) με κοινό ψηφοδέλτιο, με συγκεκριμένους όρους, αλλά, τόνισε, «αν δεν υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων, κατάργηση εγγυήσεων, δεν υφίστανται οι προτάσεις που κατέθεσα».
Ο Σταύρος Μαλάς αντέτεινε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία. Επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι «είχε μια ευκαιρία να συζητήσει (στο Κραν Μοντανά) αυτά που λέει και δεν το έκανε» Επίσης, υποστήριξε ότι υπήρχε σύγκλιση στις εξουσίες προέδρου-αντιπροέδρου, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και , πρόσθεσε , απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, « τους δώσατε συνεξουσίες, ώστε αν δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν δικαίωμα βέτο».
Σύμφωνα με τον Σταύρο Μαλά η λύση «θα είναι πακέτο». Ο υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα δεχθώ λύση με επεμβατικά, εγγυητικά δικαιώματα, χωρίς (επιστροφή) της Μόρφου. Στην εσωτερική πτυχή, ανοιχτά υπάρχουν πολλά θέματα. Η θέση μου είναι πως δεν αποδέχομαι την εκ περιτροπής, αλλά αν βελτιώνει τη Ζυρίχη, να τη συζητήσουμε, νοουμένου ότι καταργούμε τα βέτο προέδρου-αντιπροέδρου. Αυτό είναι ανοιχτό, δεν έχει κλείσει. Για τις περιουσίες, είναι γεγονός ότι σε ένα πλαίσιο λύσης θα υπάρχουν θέματα, που θα μας δυσκολεύουν. Έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών και μπορεί να ασκηθεί με αποκατάσταση ή επιστροφή. Οπότε θέλει σκληρή διαπραγμάτευση. Τη θετική ψήφο πρέπει να τη δούμε και αυτή σε πλαίσιο, είναι μια ρύθμιση που θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε εφόσον η εκλογή προέδρου-αντιπροέδρου είναι στη βάση καθολικής ψηφοφορίας».
Η συζήτηση θα καλύψει τα θέματα ενέργειας , οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης.