Ονομασία ΠΓΔΜ: Ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για το Σκοπιανό με δεδομένο τον όρο Μακεδονία

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για το Σκοπιανό με δεδομένο τον όρο Μακεδονία

Ενημερώθηκε: 17/01/18 - 13:44

Σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Στις 19.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένο να κάνει δηλώσεις ο κ. Νίμιτς.

δήλωσε χτες στον ANT1

ονομασία της ΠΓΔΜ

«Ήδη 140 χώρες αποκαλούν «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ»

Ο κ. Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια νέα πρόταση σχετικά με την . Μια πρόταση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Πρόταση που φαίνεται να υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση. Τουλάχιστον σε αυτό συνηγορεί η σημερινή δήλωση του κ. Αμανατίδη .

Και ο κ. Νίμιτς προσθέτει: «Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνια”, οπότε έχει τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα για τις περισσότερες χώρες, οπότε το όνομα “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί το λαό στον βόρειο γείτονα.

 Στα Σκόπια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα έχει συναντήσεις, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δεδομένου του ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος προϋπόθεση για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 Η στάση Καμμένου

Παράλληλα, Τσίπρας-Καμμένος προσπαθούν να βρουν μία κοινή γραμμή για το Σκοπιανό, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για σήμερα ή αύριο. Παρότι από την κυβέρνηση δίνεται η αίσθηση ότι ο κ. Καμμένος δε θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα με την ονομασία, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δεν σταματά να προβάλλει τις ενστάσεις του. Ενστάσεις, όμως, που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν στο τέλος κανένα πρόβλημα. «Δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και στις προσωπικές τους κουβέντες σημειώνουν ότι στην προσπάθειά του να συγκρατήσει ένα ακραίο συντηρητικό κοινό του, δημιουργεί εικόνα αντίστασης.

χθες ανάρτησε στο λογαριασμό του έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 στον οποίο απεικονίζονται τα Σκόπια ως «Βαρντάρσκα»

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Πάνος Καμμένος ζήτησε δημοψήφισμα, τη στιγμή που όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και το ίδιο του το κόμμα είχε βγάλει ανακοίνωση που απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ .

Τα συλλαλητήρια

Πρωταγωνιστής και ομιλητής θα είναι ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 21 Ιανουαρίου για την ονομασία. , ο οποίος με δήλωσή του, μεταφέρει και το κλίμα που ήδη επικρατεί στην συμπρωτεύουσα: «Για την ονομασία των Σκοπίων δεν θα αποφασίσουν μόνο οι άνθρωποι που μέχρι χθες ακόμη έλεγαν τα Σκόπια Μακεδονία …Είμαστε και εμείς εδώ που ζήσαμε και ζούμε στη Μακεδονία και δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ! Είμαστε εμείς που τιμήσαμε και τιμούμε τους Ηρωικούς Μακεδονομάχους που έπεσαν για να ζούμε εμείς εδώ λεύτεροι και δυνατοί… Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάει τους ήρωες που έπεσαν στο Βάλτο των Γιαννιτσών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τους κρεμασμένους Παπάδες και τους Προκρίτους στα Χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς ! Αυτή τη φορά από εδώ και εμπρός θα είμαστε και εμείς εδώ και δεν θα αφήσουμε τίποτε και κανέναν να χαρίσει το Όνομα της Μακεδονίας μας …Γιατί όταν χαρίζεις όνομα, χαρίζεις και έδαφος».

συλλαλητήριο όμως για τις 21 Ιανουαρίου στο Αίγιο προανήγγειλε και ο μητροπολίτης Αμβρόσιος

Τέλος,