Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των διαπραγματευτών Αθήνας και Σκοπίων με τον κ. Νίμιτς στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίοι ανέλαβαν δέσμευση για ενεργότερη εμπλοκή στη διαδικασία.
Επί της ουσίας των συζητήσεων, δηλαδή περί των πιθανών που έχουν τεθεί ή θα τεθούν επί τάπητος, δεν έγινε γνωστό απολύτως τίποτα πριν ή μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών στη Θεσσαλονίκη.
η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία»
Την ίδια πάντως ώρα, πάντως, η «βόμβα» έρχεται από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή των Σκοπίων αποκάλυψε πως , κάνοντας λόγο για διάφορες προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά τη συζήτηση στο εσωτρερικό της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιοδεύει στην Μακεδονία μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ζήτησε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συζητήσεις, καλώντας την να σταματήσει την «μυστική διπλωματία». Ενώ έβαλε πάλι τον πήχη για τη λύση στο θέμα του ονόματος στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
Ν. Βούτσης: Η Εκκλησία βρίσκεται σε μετάβαση σε πιο ρεαλιστική θέση
Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 και σημείωσε πως είναι μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
"Εχουμε καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια και εφόσον υπάρχει ένας διαφορετικός συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων και απόψεων στο εσωτερικό της πΓΔΜ είναι μια σημαντική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Εγώ είμαι αισιόδοξος", δήλωσε ο κ. Βούτσης. Για τον κ. Καμμένο είπε ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα προχωρήσει η συνεννόηση ανάλογα και με το κατά πόσο θα προχωράει η διαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμισε: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενδοκυβερνητικό. Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει θέμα έκφρασης δυσπιστίας ή δεδηλωμένης στο ελληνικό Κοινοβούλιο».
Σε ερώτηση για τη θέση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου στο ζήτημα της ονοματολογίας ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «η Εκκλησία μπορεί να έχει τις απόψεις της για οποιοδήποτε θέμα, να το συζητάει, αλλά όλοι κρινόμαστε στον δημόσιο χώρο».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία δεν θα συνεγείρει το ποίμνιο σε αντίσταση ή υπονόμευση της θέσης που θα πάρει η κυβέρνηση και τόνισε πως η Εκκλησία βρίσκεται σε μια μετάβαση σε πιο ρεαλιστική θέση.
Προσπάθεια κατευνασμού της Εκκλησίας
Όμως οι διεργασίες για το Σκοπιανό προκαλούν εκ νέου ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας. Χθες, , εγείροντας την εντονότατη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που την επέκρινε μεταξύ άλλων ότι συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (11/1), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έ
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις σκέψεις που διατυπώνει στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «με την δέουσα προσοχή», καθώς και ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος.
Στηρίζουμε Κοτζιά - δεν ψηφίζουμε τον όρο “Μακεδονία”
Κατηγορηματικά αντίθετος με τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια δηλώνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος χθες, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Ο Δημήτρης Καμμένος τόνισε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ και ότι ζητείται μια λύση αξιοπρεπής και έντιμη για την Ελλάδα και τη Μακεδονία.
Προέβλεψε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να περάσει από την ελληνική Βουλή μια πρόταση για την ονοματολογία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». «Δεν είναι βέβαια κακό» σημείωσε ο κ. Καμμένος.
«Εμείς είμαστε οι δυνατοί στο τραπέζι. Εμείς είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Κατανοώ τις θέσεις της χώρας, αλλά θα πρέπει να σεβαστούν τη θέση της Ελλάδας» πρόσθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι παρέχουν απόλυτη στήριξη στον Νίκο Κοτζιά. «Είναι μέσα στις αρμοδιότητές του οι συναντήσεις που κάνει» σχολίασε ο ίδιος.
Τι συζήτησαν Κοτζιάς - Ντιμιτρόφ
Την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νιμιτς, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη μεθοδολογία η οποία θα ακολουθηθεί για την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.
Η συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Επίσης, οι δύο άνδρες εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.
.