Εν μέσω αντιδράσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων εντατικοποιούνται οι προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ όπου θα εξεταστεί και η περαιτέρω ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Όμως οι διεργασίες για το Σκοπιανό προκαλούν εκ νέου ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας. Χθες, , εγείροντας την εντονότατη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που την επέκρινε μεταξύ άλλων ότι συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε κατά της συμμετοχής-στήριξης της Εκκλησίας σε τυχόν συλλαλητήρια. Ηδη, προγραμματίζονται δύο, στις 28/1 και 4/2 στην πλατεία Συντάγματος. Όμως αυτό δεν εκφράζει όλους τους ιεράρχες.
Μητροπολίτης Σύρου, μιλώντας χτες βράδυ στον ANT1
Ο, είπε ότι «η ιεραρχία σήμερα δεν συζήτησε αναφορικά με τα συλλαλητήρια και ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την προσωπική του άποψη, όταν δήλωσε ότι είναι αντίθετος στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία», τονίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος δίνει με τον δικό του τρόπο τους αγώνες τους, σημειώνοντας ότι τους κερδίζει.
Ήδη ο μητροπολίτης Άνθιμος καλεί σε ξεσηκωμό για το Σκοπιανό. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή για το συλλαλητήριο: «οι εντολοδόχοι των ξένων συμφερόντων, που το παίζουν κυβερνώντες, έλαβαν νέες εντολές (ίσως κατά το υπερπόντιο ταξίδι τους...) και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας μας, δηλαδή την ψυχή μας... τη Μακεδονία!».
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της ΔΙΣ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πηγές του ΥΠΕΞ σχολίασαν με οξύτητα την απόφαση της Εκκλησίας, θέτοντας πέντε θέματα.
Πρώτον, ρωτούσαν σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;». Δεύτερον, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;». Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της». Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 ισχύει στο ακέραιο για τη ΝΔ
Η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, «ισχύει στο ακέραιο και σήμερα» σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε στελέχη της ΝΔ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Μετά την αποκάλυψη της υποτιθέμενης συμφωνίας στο όνομα «Νέα Μακεδονία» φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις. Σε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προχώρησε και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια. «Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια», σημειώνεται στο ψήφισμα.
Ηδη, προγραμματίζονται συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνα, στις 28/1 και 4/2 στην πλατεία Συντάγματος, όσο και στη Θεσσαλονίκη, 21/1,
«Θα αφήσουν οι Τούρκοι να μπει η “Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ με άλλο όνομα;»
Κι ενώ στην Αθήνα καλά κρατεί η κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σκοπιανοί εθνικιστές προσβλέπουν στη βοήθεια του Τούρκου Προέδρου.
Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο σάιτ "Μακεδονικό έθνος" από το αυτοαποκαλούμενο "Κίνημα για την απελευθέρωση και την ένωση όλης της Μακεδονίας".
Αναλυτικά το κείμενο:
«Αυτό το βέτο μπορεί να προέλθει από μια πολύ στενή και φιλική χώρα, η οποία μεταξύ των πρώτων χωρών έχει αναγνωρίσει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα και δεν θέλει την αλλαγή της. Η χώρα αυτή έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η πΓΔΜ έχει το φυσικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα. Είναι η μόνη χώρα που, λίγο μετά την ένταξη της πΓΔΜ στην ειρηνευτική σύμπραξη, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ που αναφέρει το όνομα της “Μακεδονίας”, απαιτεί να αναφέρεται ότι "η Τουρκία αναγνωρίζει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα".
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επανειλημμένα ότι οι Τούρκοι και οι “Μακεδόνες είναι αδέλφια και ότι η Τουρκία θα είναι πάντα πίσω από τους “Μακεδόνες”. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα είναι πάντοτε στο πλευρό της “Μακεδονίας” επειδή η Ελλάδα είναι λάθος.
Τώρα που η Ελλάδα ζητά μια αλλαγή ονόματος, ζητά τα μνημεία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας και να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων που λειτουργεί η τουρκική εταιρεία TAV Eirport, θέτει το ερώτημα πώς θα αντιδράσει στην Τουρκία, η οποία, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε εντεινόμενη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συμφωνήσει να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και αν ναι, θα επιτρέψει τη “Μακεδονία” να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με ένα άλλο όνομα;
Δηλαδή, καθώς η “Μακεδονία” και η Τουρκία κουράζονται να περιμένουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερα διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο έντονες μετά την προσπάθεια της Τουρκίας για πραξικόπημα και την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».