Άκης Πετρετζίκης - Γαλοπούλα: Φτιάξτε νόστιμη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τον πιο γρήγορο τρόπο.
Υλικά
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα (4-5 κιλά) Ανδριόπουλος
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
δεντρολίβανο
θυμάρι
φασκόμηλο
Για τη γέμιση
2 κ.σ. βούτυρο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
3 σκ. σκόρδο
200 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
100 γρ. βερίκοκα ξερά
1 πράσινο μήλο
2 κλ. σέλερι
400 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο
θυμάρι
1 κύβο λαχανικών
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
5 φέτες μπέικον
θυμάρι
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
Για τις πατάτες
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες baby βρασμένες
1 κεφάλι σκόρδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. κονιάκ
φρέσκα μυρωδικά τις αρεσκείας μας(θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο)
Εκτέλεση
Για τη γαλοπούλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.
Με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (την ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε).
Την γυρνάμε με το στήθος προς τα επάνω, αφαιρούμε το κόκαλο του γιάντες από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.
Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας, το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη.
Απλώνουμε με προσοχή κάτω από την πέτσα το αρωματικό μας βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ότι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.
Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή μας.
Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μας μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας).
Τοποθετούμε την γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 2-2 ½ ώρες.
Αφού ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο.
Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Για τη γέμιση
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι.
Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Παράλληλα, σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό .
Τέλος ρίχνουμε λίγα από τα ζουμιά που ψήσαμε την γαλοπούλα, αφήνουμε να τα απορροφήσει το ψωμί και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μας.
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμαράκι, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.
Για τις πατάτες
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν.
Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες.
Αφού πάρουν χρώμα οι πατάτες αφαιρούμε το σκόρδο, και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.
Πηγή: akispetretzikis.com