Ιβάν Σαββίδης: Το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής «χαλάει» τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη, παρά την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία επιχείρησε να απαλλάξει τον Ιβάν Σαββίδη από το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ κατά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, κρίνοντας πως το πρόστιμο που αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη, πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τον επιχειρηματία.
Η τροπολογία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς φωτογραφική λόγω της καλή σχέσης του επιχειρηματία με την κυβέρνηση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας είναι πλέον με το... ένα πόδι εκτός της ΣΕΚΑΠ, μιας και στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου το οποίο απασχολεί 170 εργαζομένους.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά την εμπλοκή για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ με αφορμή την κατάρρευση της τράπεζας που θα εξέδιδε την εγγυητική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: O Ιβάν Σαββίδης «Άνθρωπος της Χρονιάς 2017»
Σύμφωνα με το insider.gr κύκλοι της κοινοπραξίας του επενδυτή South East Gateway Thessaloniki, «η εγγυητική αφορά ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ και έχει κατατεθεί από καιρό, ενώ η εν λόγω τράπεζα δεν συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της συναλλαγής». Εξηγούν όμως ότι εξαιτίας της προσωρινής, όπως λένε, εξόδου της συγκεκριμένης τράπεζας από το σύστημα πληρωμών swift, απαιτείται ανανέωση της εγγυητικής.
Επίσης, από την πλευρά του επενδυτή, υποστηρίζεται πως η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας είναι από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό δυτικής τράπεζας και εξηγούν ότι η εγγυητική είχε εκδοθεί πριν από την σύμπραξη των Γάλλων στο σχήμα του επενδυτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Από μία (ρώσικη) τρίχα κρέμεται η πώληση του ΟΛΘ
Σημειώνεται ότι η διαδικασία πώλησης του ΟΛΘ είχε προγραμματισθεί για την προηγούμενη Παρασκευή, όμως αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου στις 18:00.
Εφόσον η συμφωνία τελικά υπογραφεί και λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου από την Βουλή, κάτι που τοποθετείται χρονικά στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή του ποσού από τον επενδυτή στο ελληνικό δημόσιο.