Ακόμη μια επιβεβαίωση έρχεται για τα όπλα που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας καταλήγουν συχνά στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με μια ομάδας παρακολούθησης όπλισμού, που ανέλυσε τα όπλα που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης.
Πριν από τέσσερις μέρες, στοιχεία για τον ρόλο του μεσάζοντα και τις παράπλευρες δραστηριότητές του, εξαιρουμένης της απόπειρας πώλησης βλημάτων του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Εξ αυτών προκύπτει ότι της «Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ», εταιρείας του Βασίλειου Παπαδόπουλου, βρέθηκαν στη Ράκκα της , τη ντε φάκτο ανακηρυχθείσα πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους και προπύργιο των τζιχαντιστών.
Στον απόηχο της ιστορίας με την πώληση ελληνικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, η Conflict Armament Research (CAR) είπε ότι τα περισσότερα ισλαμικά κρατικά όπλα λεηλατήθηκαν από τον ιρακινό και συριακό στρατό. Ορισμένα όμως από αυτά τα δόθηκαν αρχικά από άλλες χώρες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία, σε ένοπλες ομάδες αντιπολίτευσης της Συρίας, που αγωνίζονται εναντίον του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ
«Αυτά τα ευρήματα είναι μια έντονη υπενθύμιση των αντιθέσεων που είναι εγγενείς στην προμήθεια όπλων σε ένοπλες συγκρούσεις, στις οποίες λειτουργούν πολλαπλές ανταγωνιστικές και επικαλυπτόμενες, μη κρατικές ένοπλες ομάδες», ανέφερε η ομάδα σε έκθεση 200 σελίδων.
Η CAR κατέγραψε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις όπλων, που αγόρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και κατέληξαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Σε μια περίπτωση, χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ, για να πάρουν τα χέρια τους, σε ένα κατευθυνόμενο αντι-αρματικό πύραυλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν από μια ευρωπαϊκή χώρα και προμήθευσαν σε ομάδα αντιπολίτευσης της Συρίας. Μικρή ποσότητα μεν, αλλά η Ελλάδα φιγουράρει 6η από το τέλος στην ποσότητα όπλων που βρέθηκαν σε Ιράκ και Συρία.
Όλα τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως από Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν τις ρήτρες που απαγόρευαν τις επαναμεταφορές, με το να δίνουν τα όπλα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία.
«Οι αποδείξεις που συλλέχθηκαν από την CAR δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα εκτρέψει όπλα και πυρομαχικά, που παράγονται στην ΕΕ, σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη συριακή διαμάχη. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους απέκτησαν γρήγορα την επιμέλεια σημαντικών ποσοτήτων αυτού του υλικού».
Η CAR δήλωσε ότι ομοίως εντόπισε πολλά αντικείμενα που χρησιμοποίησε το Ισλαμικό Κράτος για εξαγωγές από τη Βουλγαρία στη Σαουδική Αραβία και ότι αυτά υπόκεινται επίσης σε ρήτρες μη μεταβίβασης που θα έπρεπε να τους εμποδίζουν να τα προμηθεύουν σε εμπλεκόμενες ομάδες της Συρίας.
Περίπου το 90% των όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ έγιναν στην Κίνα, τη Ρωσία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε η CAR, με μόνο την Κίνα και τη Ρωσία να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 50%. Οι κυριότεροι παραγωγοί όπλων από αυτά που βρέθηκαν σε Ιράκ και Συρία
«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν εκτεταμένες υποθέσεις ότι οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αρχικά μεγάλο μέρος του στρατιωτικού τους υλικού από ιρακινές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις», ανέφερε η έκθεση.
Τα ρωσικά κατασκευασμένα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ξεπέρασαν τους αριθμούς των κινεζικών «υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζουν τις ρωσικές προμήθειες στο συριακό καθεστώς», δήλωσε η CAR.
Το Σάββατο το Ιράκ κήρυξε τελική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας το 2014. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία δήλωσε νίκη επί του ISIS στη Συρία.
Η CAR ανέφερε πέρυσι ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε κατασκευάσει τα δικά του όπλα σε μια κλίμακα και με εξειδίκευση που ταιριάζουν με τις εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι είχε τυποποιήσει την παραγωγή σε ολόκληρη τη σφαίρα επιρροής του.
Οι κυριότεροι παραγωγοί όπλων που βρέθηκαν σε Συρία και Ιράκ