H περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την λειτουργία και αποτελεσματικότητα κρατικών λειτουργών, ανεξαρτήτων αρχών και δικαστικών διαδικασιών στη χώρα μας, μόνο ξεκάθαρη δεν είναι. Με πάρα πολλά καθημερινά παραδείγματα θα λέγαμε ότι είναι όχι απλώς θολή αλλά κάτι παραπάνω.
Σειρά ερωτήσεων κατατίθενται καθημερινά στην Βουλή, ώστε με τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών να ενημερώνονται οι πολίτες για κάθε τι που αφορά είτε την καθημερινότητά του, είτε τα μεγάλα ερωτηματικά που γεννώνται όταν γίνεται λόγος για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν ενθυλακώσει οι κάθε μορφής χρυσοδάκτυλοι μεγαλοεπιχειρηματίες και συγχρόνως τους βλέπουν στην τηλεόραση να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι.
Μπόμπολας, Κυριτσάκης, Κοντομηνάς, Ψυχάρης, Πιτσιλής και πολλοί άλλοι με πολλές «αμαρτίες» στην πλάτη τους συνεχίζουν να προκαλούν τους πολίτες, αφού τα αρμόδια όργανα του κράτους –όπως οι κ.κ. των ανεξαρτήτων (;) αρχών– όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά έχουν και το θράσος να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών με αοριστολογίες στην καλύτερη περίπτωση και ανακρίβειες και ειρωνείες στην χειρότερη.
Α) Περίπτωση οικογένειας Μπόμπολα
Τα οικονομικά σκάνδαλα και οι δικαστικές περιπτώσεις της πάλαι ποτέ πανίσχυρης οικογένειας Μπόμπολα σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Τα αρμόδια υπουργεία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες ήλεγξαν όλα τα αναφερόμενα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ύψος 50 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στα Σκόπια, καθ’ όσον έχουν δοσοληψίες ή μήπως ήταν «αβάσιμα και αδικαιολόγητα», όπως τα χαρακτηρίζει η εταιρεία τα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι «από την έναρξη του παραπάνω έργου όλες οι δραστηριότητες και όλες οι σχετικές οικονομικές συναλλαγές εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς»;
Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών του Ομίλου Μπόμπολα και τριών τραπεζών για τα «Θαλασσοδάνεια» της «ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε.».
Ως γνωστόν, η δίωξη ήρθε, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργήθηκε προκειμένου να διακριβωθεί εάν είχαν δοθεί εγγυήσεις, καθώς και εάν εξυπηρετούνται τα δάνεια συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια ο εκδοτικός όμιλος και πάντα σύμφωνα με την παραγγελία για την δίωξη, περισσότερα από είκοσι τραπεζικά στελέχη της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς που ήταν μέλη των επιτροπών πιστοδοτήσεων και εισηγητές για την χορήγηση των δανείων, είναι υπόλογα για το κακούργημα της απιστίας, από κοινού και κατά μόνας, άπαξ κατ κατ’ εξακολούθηση, αφού η οικονομική ζημιά που φέρεται ότι υπέστησαν συνολικά οι τρεις τράπεζες ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δίωξη;
Επίσης, σε ποια φάση είναι η άλλη γνωστή και πολύκροτη υπόθεση που ήρθε στο φως μετά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε σε βάρος της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», καθώς και της «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.» του Κωνσταντίνου Στέγγου σε ό,τι αφορά την ανάθεση δημοσίων έργων;
Η Βουλή πρέπει να πληροφορηθεί για αυτό το σκάνδαλο αφού, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, από την εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε προκύπτουν προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιρειών για την δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδώματος εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα του ΟΛΘ, για την ανακαίνιση στην υποδομή της γραμμής, καθώς και για την ενίσχυση της σήραγγας στο τμήμα Ομόνοια-Μοναστηράκι.
Τέλος, τι απέγινε με το καρτέλ των εργολάβων και των λοιπών κατασκευαστικών εταιρειών, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» για εμπλοκή στην υπόθεση καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών για δημόσια έργα; Η υπόθεση πήγε στην Δικαιοσύνη και, εάν ναι, σε ποιο στάδιο είναι;
Β) Περίπτωση φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ
Ο κ. Πιτσιλής, σύμφωνα με απάντηση της υπουργού κας Παπανάτσιου, σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ως ανεξάρτητη αρχή δεν ελέγχεται από το ελληνικό κράτος.
Έτσι, οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής 24 στοιχηματικών εταιρειών, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σύμφωνα με την προ δύο ετών μηνυτήρια αναφορά της ΟΠΑΠ ΑΕ όφειλαν να διερευνήσουν όλα τα αρμόδια υπουργεία, λιμνάζουν στα «κάτω» συρτάρια της ΑΑΔΕ, την ώρα μάλιστα που οι οικονομικοί εισαγγελείς μάταια περιμένουν τα ευρήματα του φορολογικού ελέγχου, ώστε να «μαζέψουν» τους χρυσοδάκτυλους ηγέτες των στοιχηματικών εταιρειών εδώ και τώρα.
Γ) Περίπτωση Ψυχάρη
Προχθές γνωστοποιήθηκε η παραπομπή του Σταύρου Ψυχάρη και μεγαλοστελεχών της Apha Bank σε δίκη κακουργηματικής μορφής. Ο σύντομος χρόνος διερεύνησης της όλης υπόθεσης φανερώνει ότι όταν θέλουν οι αρμόδιες αρχές –και στην περίπτωση του Σταύρου Ψυχάρη για τους γνωστούς λόγους ήθελαν– οι υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και διαφθοράς εκκαθαρίζονται άμεσα. Ξαναλέμε: όταν θέλουν…
Δ) Περίπτωση Επιτροπής Ανταγωνισμού και Δημ. Κυριτσάκη
Έχουν κατατεθεί πάνω από 100 ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς, για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κυρίως για τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου η εν λόγω επιτροπή κατήγγειλε την ύπαρξη καρτέλ, χωρίς να υπάρχει καμία συνέχεια στην υπόθεση αυτή.
Το ίδιο έγινε και με το καρτέλ της μπύρας, όπου η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» κλήθηκε δέκα χρόνια μετά να καταβάλει ποσό 36.000.000 ευρώ ως πρόστιμο.
Η παρούσα κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της «έψαχνε» τον πρόεδρό της, Δημ. Κυριτσάκη, ώστε να στοιχειοθετήσει την απομάκρυνσή του. Τελικά, όχι μόνο τον κράτησε στην θέση του, αλλά σταμάτησε τις έρευνες για λάθη ή παραλείψεις της εν λόγω επιτροπής και του προέδρου της.
Πώς έγινε αυτό το «θαύμα»; Μήπως, κύριε Σπίρτζη, έβαλαν πλάτη οι ίδιοι οι καταγγελλόμενοι μεγαλοκατασκευστές;
ε) Η περίπτωση Κοντομηνά
Αντί συλλογής στοιχείων από κατά καιρούς κατατεθειμένες ερωτήσεις βουλευτών, αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «www.axiaplus.gr» όπως αυτό αναρτήθηκε την Παρασκευή (24/11):
«Κρίσιμα ερωτήματα για τον Δημήτρη Κοντομηνά
»Τα “καυτά” ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία
»Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατέθεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, η οποία αφορά στην κατηγορία για φοροδιαφυγή ύψους 77 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.
»Με ποια αιτιολογία καθυστέρησε η σύνταξη του Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου από τους αρμοδίους, κυρίως από τον προϊστάμενο της Δ’ ΔΟΥ, Αθανάσιο Στάμο, εφοριακό ΠΕ/Β, και την υποδιευθύντρια, Δήμητρα Τριανταφύλλου, εφοριακό ΠΕ/Β; Ο ισχυρισμός των ανωτέρω εφοριακών ότι «την προτεραιότητα των ελέγχων προσδιορίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)» δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ύψους 77.000.000 ευρώ για τις οποίες ο προϊστάμενος της ΓΓΔΕ επέλεξε να μην ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
»Έχει εξεταστεί από τους παραπάνω προϊσταμένους της Δ’ ΔΟΥ ο κίνδυνος παραγραφής τόσον αστικής μορφής όσον και ποινικής τοιαύτης, εξ αιτίας της καθυστέρησής τους να περατώσουν τον έλεγχο, αν διαπιστωθεί δόλος στις παραπάνω ενέργειες του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, ώστε με τα παραπάνω τεχνάσματα να μην αποδώσει τον αναλογούντα φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο;
»Οι έλεγχοι της Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών
»Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ποσό άνω των 75.000.000€ καταλογίστηκε στον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Κοντομηνά Δημήτρη, από την Δ’ ΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
»Τον Οκτώβριο τον 2016, έβδομο χρόνο, μετά την έναρξη τον ελέγχου από την Δ’ ΔΟΥ εκδόθηκαν και τον Νοέμβριο επιδόθηκαν «οι προσωρινές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου δωρεάς» και τα «Σημειώματα διαπιστώσεων ελέγχου» για τους τέσσερεις (4) μετόχους της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης (ΑΔΤ).
»Οι καταλογισθέντες φόροι δωρεάς ανέρχονταν συνολικά σε ποσό της τάξης των 77 εκατ. ευρώ.
»Την 26-11-2016 κατετέθησαν στη Βουλή οι υπ. αρ.1487/25-11-2016, 1488/25-11-2016 και 1489/25-11-2016 ερωτήσεις του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για να γνωστοποιηθούν:
α) οι αιτιολογίες καθυστέρησης της έκδοσης των Σημειωμάτων Διαπιστώσεων Ελέγχου από την Δ’ ΔΟΥ, και
β) αν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων λόγω καθυστέρησης.
»Την 2-12-2016 κατετέθη νέα ερώτηση του παραπάνω βουλευτή με αρ. 1695/2-122016 για να γνωστοποιηθεί αν έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών οι ενέργειες για Οριστική επίδοση Σημειώματος Ελέγχου.
»Τον Φεβρουάριο 2017 οι μέτοχοι της ΑΔΤ, εις βάρος των οποίων καταλογίσθηκαν φόροι 77 εκατ. ευρώ περίπου, με εξώδικη δήλωσή τους ζήτησαν τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων της Δ’ ΔΟΥ με την κατηγορία ότι διέρρευσαν προς εμένα τα στοιχεία τον ελέγχου!!!
»Τελικά, τον Αύγουστο τον 2017 επιτέλους επιδόθηκαν τα οριστικά Σημειώματα Ελέγχου, και τον Σεπτέμβριο τον 2017 οι φοροδιαφεύγοντες (προφανώς για λογαριασμό του κ. Δημήτρη Κοντομηνά) τέσσερεις μέτοχοι κατέθεσαν ενδικοφανή προσφυγή που βρίσκεται προς εξέταση στην αρμόδια Δ/νση της ΑΑΔΕ για επίλυση διαφορών.
»Οι ερωτήσεις Νικολόπουλου
»Με τις ερωτήσεις αυτές ετέθησαν ερωτήματα προς τον υπουργό Οικονομικών:
α) Για το ποιες εντολές δόθηκαν για διερεύνηση των αιτίων της καθυστέρησης.
β) Ποιο είναι το τελικά καταλογισθέν ποσό.
γ) Αν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και πότε θα περάσουν από το ταμείο τον κράτους οι φοροφυγάδες.
»Οι απαντήσεις της υφυπουργού Οικονομικών
»Η υφυπουργός κ. Παπανάτσιου την 27-9-2017, και ενώ είχε ήδη κατατεθεί η ενδικοφανής προσφυγή, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα του βουλευτή απλά διαβίβασε τις αοριστόλογες επιστολές της ΑΑΔΕ χωρίς καμμιά απάντηση για την «ταμπακέρα» της υπόθεσης, τα πραγματικά στοιχεία της οποίας και πάλι επιμελώς συγκαλύπτονται μέχρι και την τελική απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών που έχει προθεσμία έκδοσης ή μη έκδοσης απόφασης έως τον Ιανουάριο 2018.
»Ερώτηση – φωτιά
»Προκειμένου να προσφύγουν στην Επιτροπή οι φοροφυγάδες κατέβαλαν το προβλεπόμενο από τον νόμο ποσό του 50%x77 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37,5 εκατ. ευρώ, ή όχι; Αν όχι, με τι αιτιολογικό η ΑΑΔΕ εξετάζει την ενδικοφανή προσφυγή;».
στ) Περίπτωση μεγαλοστελεχών τραπεζών
Η δίωξη στελεχών της Alpha Bank για την περίπτωση του Σταύρου Ψυχάρη θα είναι η αρχή ή το τέλος των δικαστικών ερευνών; Η περίπτωση των bonus εκατομμυρίων ευρώ που ενθυλάκωσαν με αίτημά τους στον… καθρέφτη του σπιτιού τους, εις βάρος της τράπεζας, θα μπει στο χρονοντούλαπο των αρχείων; Ή μήπως αξία για διερεύνηση έχουν μόνο οι εκθέσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος κατά το δοκούν «διαρρέει» εκθέσεις υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων αλλοδαπών μετόχων και εις βάρος των τραπεζών που από τις παραπάνω εκθέσεις έχουν χάσει περίπου 4 δισ. ευρώ;
Πηγή