Μετά από μήνες αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, μια νέα εποχή στις σχέσεις των δυο χωρών ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Η συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ σηματοδοτεί τη νέα σελίδα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Παρόλα αυτά σκοτεινά σημεία πληγώνουν ακόμα τον διάλογο των δυο χωρών, με τις εξελίξεις να αναμένονται άμεσες.
Οι συλλήψεις αμερικανών πολιτών στη Τουρκία συνεχίζει και προβληματίζει με τον αμερικανό να σημειώνει: «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης” και παρότρυνε μεταξύ άλλων “τη διαφάνεια για την επίλυση των υποθέσεων τους». Παρόλα αυτά το θετικό κλίμα δεν διαταράχθηκε όπως φαίνεται και στην αναφορά του μετά την συνάντηση. «Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντησή τους θα βοηθήσει να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και συμφώνησαν στην ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ως φίλων και συμμάχων, για τις διμερείς προκλήσεις».
Θετική άποψη σχημάτισε και ο Τούρκος πρωθυπουργός για την συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, καθώς την χαρακτήρισε «πολύ καρποφόρα». Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Μιλήσαμε ειλικρινά και τίμια για τα προβλήματά μας", δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση."Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο. Συμφωνήσαμε για την επίλυση των προβλημάτων με άμεσες επαφές μέσω τηλεφώνου», είπε ενώ παρατήρησε ότι «ο αντιπρόεδρος έχει θετική ματιά για την Τουρκία».
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στην συριακή κουρδική πολιτοφυλακή(YPG) , την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση με σχέσεις με το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ)."Έχουμε μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα του YPG", δήλωσε ο Γιλντιρίμ , προσθέτοντας ότι οι Η.Π.Α. κατανοούν την ευαισθησία της Τουρκίας επί του θέματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν την στήριξή τους μετά την ήττα του και επανέλαβε τις ανησυχίες της Τουρκίας πως τα όπλα που εστάλησαν στο YPG, καταλήγουν στα χέρια του PKK.
Ένα θέμα που είχε τεθεί και στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις από τον Τούρκο ομόλογό του, Νουρεττίν Κανίκλι. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συνεργασία με την συριακή κουρδική πολιτικοφυλακή θα είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά σημείωσε πως θα παρακολουθήσει στενά την τύχη των , δίνοντας βάση στις ανησυχίες της Τουρκίας.
Οι δυο χώρες έθεσαν στο τραπέζι και την κρίση που προέκυψε με τις χορηγήσεις βίζας μετά τη σύλληψη δύο υπαλλήλων τουρκικής υπηκοότητας στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Γιλντιρίμ θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός δήλωσε πως το θέμα επανήλθε στην προτέρα κατάσταση.
Η υπόθεση του «ταμία» του Ερντογάν Ρέζα Ζάραμπ και του υπαλλήλου της τουρκικής δημόσιας τράπεζας, Hakan Attila, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο, για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και του εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας Zafer Çağlayan."Είπαμε ότι αυτές οι περιπτώσεις δηλητηριάζουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. " είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στις δικαστικές διαδικασίες στις δύο χώρες."Αλλά πρέπει να δούμε ολόκληρη την εικόνα", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Γιλντιρίμ ανέφερε ότι είπε στον Μάικ Πένς ότι τα αποδεικτικά στοιχεία στην περίπτωση του Zarrab συλλέχθηκαν παρανόμως και ότι πολλά μέλη του δικαστικού σώματος που συγκέντρωσαν τα αποδεικτικά στοιχεία στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνδέσεις με τον ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία ζητώντας την κατανόηση από τις ΗΠΑ."Επιπλέον, είπαμε ότι αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο καθώς η Τουρκία ζητά την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν και οι ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση του Andrew Brunson, ενός Αμερικανικού πάστορα που συνελήφθη στην Τουρκία για υποτιθέμενους δεσμούς με το παράνομο δίκτυο του Γκιουλέν. Από την τουρκική πλευρά ο κ. Γιλντιρίμ μετέφερε στον Μάικ Πένς ότι «η Άγκυρα θέλει να δει συγκεκριμένα βήματα για το θέμα». Για την περίπτωση του Αμερικανού πάστορα ο κ. Γιλντιρίμ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Πένς έθεσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη δίκη.