ΕΛΠΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για τα πετρέλαια στην περιοχή 2 ( Ιόνιο)

 
Για σημαντική ημέρα, η οποία αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός

Ενημερώθηκε: 31/10/17 - 20:22

Για σημαντική ημέρα, η οποία αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας περιόδου για την ανταγωνιστική παρουσία της χώρας διεθνώς με εφαλτήριο την παραγωγή Υδρογονανθράκων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός κατά την ομιλία του, το μεσημέρι, στη τελετή υπογραφής της Σύμβασης Μίσθωσης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία Total (operator) – Edison – ΕΛΠΕ, για την παραχώρηση του Δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια «Περιοχή 2» του Ιονίου Πελάγους.

Τη Σύμβαση Μίσθωσης υπέγραψαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αντιπρόεδρος της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη κ. Bernard Clement, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του Ομίλου Edison κ. Maurizio Coratella. Ομιλίες απηύθυναν οι Πρέσβεις, της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, ενώ παρέστη ο πρώην Υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και οι βουλευτές, Χαρά Καφαντάρη, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Φωτεινή Βάκη, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Χάρης Θεοχάρης, καθώς και ο Πρόεδρος και ΔΣ της ΕΔΕΥ κ. Ιωάννης Μπασιάς και ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Μπέλλας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημείωσε πως «η περίπτωση της Περιοχής 2 στο Ιόνιο θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στο μέλλον, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της -πολλά υποσχόμενης- γεωλογικής δομής, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης». Επανέλαβε ωστόσο, τη σταθερή βούληση του Ομίλου να συμβάλει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για τη μετάβαση από το «μύθο» στην «πραγματικότητα» των υφιστάμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας και ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό η υπογραφή της σύμβασης, αφενός επιβεβαιώνει την ορθή κατεύθυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας, αφετέρου δε, καθιστά ρεαλιστικό τον στρατηγικό στόχο των ΕΛΠΕ για δημιουργία ενός ικανού χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε “πετρελαιοπιθανές περιοχές” του ελλαδικού χώρου, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς Ομίλους. Παράλληλα, όπως είπε, δικαιώνεται η πολυετής επίμονη προσπάθεια της ομάδας υψηλοτάτου επιπέδου τεχνικών της ΕΛΠΕ, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γρηγορίου, για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων της πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή της Total, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως με πρωτοπόρα και κατάλληλη τεχνολογία τόσο όσο αφορά την επιτυχή εκτέλεση γεωτρήσεων σε βαθιά νερά, αλλά και της Edison που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανακάλυψη κοιτασμάτων σε παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς στις όμορες περιοχές της Αδριατικής, δικαιώνει την πρωτοβουλία των ΕΛΠΕ για τον σχεδιασμό και την προώθηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν οι πιο αυστηροί κανονισμοί για την προστασία του οικοσυστήματος, με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Πιστοποιείται περαιτέρω η ικανότητα του Ομίλου ΕΛΠΕ να υποστηρίξει ενεργά και διαχρονικά εγχειρήματα αυτού του επιπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, επισημαίνοντας ότι τα ιδιαίτερα κερδοφόρα αποτελέσματα και οι υψηλές ταμειακές ροές της τριετίας 2015-2017 για τα ΕΛΠΕ διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, που πλέον διευκολύνονται, επιπροσθέτως, με την ολοκλήρωση της Τρίτης Αξιολόγησης η οποία περιορίζει σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο. Οι βελτιωμένες συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί, καθιστούν ευνοϊκότερη τη συγκυρία ενόψει και της αναμενόμενης κύρωσης των Συμβάσεων Μίσθωσης Άρτας – Πρέβεζας, Β.Δ. Πελοποννήσου και της θαλάσσιας περιοχής του “Block 10” στον Κυπαρισσιακό, αλλά και τη σημαντική προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια και δυτικά της Κρήτης, ύστερα από την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το επιχειρησιακό σχήμα Total (operator), ExxonMobil και ΕΛΠΕ.

Ολόκληρη η ομιλία του κου Τσοτσορού:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριοι Πρέσβεις,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριοι εκπρόσωποι της Total και της Edison,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή ημέρα υπογραφής της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total (operator) – Edison – ΕΛΠΕ για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 του Ιουνίου είναι μια σημαντική ημέρα, για τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας.

Σημαντική για την πολιτική ηγεσία, ως επιβεβαίωση για την ορθή κατεύθυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της, από την ψήφιση του ν. 4001/2011 και εξής για εναρμόνιση του νομοθετικού, φορολογικού και κανονιστικού πλαισίου με τις διεθνώς αποδεκτές αρχές της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, δρομολογώντας εξελίξεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστικά ελκυστική.
Σημαντική για τον Όμιλο των ΕΛΠΕ, διότι καθιστά ρεαλιστικό το στρατηγικό μας στόχο για τη δημιουργία ενός ικανού χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε πετρελαιοπιθανές περιοχές του ελλαδικού χώρου για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς ομίλους που διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τεχνολογία.
Και τέλος είναι ιδιαίτερης σημασίας για τα στελέχη μας, διότι δικαιώνει την πολυετή επίμονη προσπάθεια της αφοσιωμένης στο όραμα της ανάδειξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της πατρίδας μας, ομάδας τεχνικών των ΕΛΠΕ, υψηλοτάτου επιπέδου, με επικεφαλής τον Γιάννη Γρηγορίου, Γενικό Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής, τους οποίους ευχαριστώ όλους εκ μέρους της Διοίκησης.

Η συμμετοχή αφενός της Total, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως με πρωτοπόρα και κατάλληλη τεχνολογία τόσο όσο αφορά την επιτυχή εκτέλεση γεωτρήσεων σε βαθιά νερά, επιπλέον δε και το κυριότερο, προσανατολισμένη στην αποτελεσματική εκπλήρωση της ιδιαίτερα σημαντικής δέσμευσής της για την προστασία περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων, αφετέρου δε της Edison, εξαιρετικού εταίρου μας στις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, όπου προσβλέπουμε σε θετικά γεωτρητικά αποτελέσματα το 2019 και με σημαντική εμπειρία στην ανακάλυψη πετρελαίου σε παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς στις όμορες περιοχές της Αδριατικής, δικαιώνει την πρωτοβουλία των ΕΛΠΕ για τον σχεδιασμό και την προώθηση του εγχειρήματος και αποτελεί μέτρο αντικειμενικής κρίσης για τη σημαντικότητα της βαθιάς γνώσης της γεωλογίας της χώρας από το στελεχιακό μας δυναμικό, αλλά και για την εμπειρία του στην διεξαγωγή ερευνητικών εργασιών επί 40 χρόνια στη Δυτική Ελλάδα σε αγαστή συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές, τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους κατοίκους, με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης, πιστοποιείται περαιτέρω η ικανότητα του ομίλου ΕΛΠΕ, να υποστηρίξει ενεργά και διαχρονικά, εγχειρήματα αυτού του επιπέδου, μετά τα ιδιαίτερα κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα και τις συνεπαγόμενες υψηλές ταμειακές ροές, κατά την τελευταία τριετία 2015-2017, κύριο παράγοντα διαμόρφωσης ενός ιδιαίτερα θετικού κλίματος για την σταθεροποίηση και ανάπτυξη διεθνών εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους, που σε κάθε περίπτωση διευκολύνεται από την σαφή βελτίωση του ελληνικού οικονομικοκοινωνικού πλαισίου μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους για τους επενδυτές (country risk), λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας.
Οι αναμφισβήτητα βελτιωμένες αυτές συνθήκες διαμορφώνουν μια ευνοϊκότερη συγκυρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής μετά την αναμενόμενη κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης Άρτας – Πρέβεζας, Β.Δ. Πελοποννήσου και της θαλάσσιας περιοχής του block 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και το πλέον σημαντικό, την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, μετά την υποβολή την 31 Μάϊου 2017 αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το επιχειρησιακό σχήμα που συστήσαμε με την Total (operator) και την Exxon Mobil.

«Ο Όμιλος ΕΛΠΕ με την ενεργή συμμετοχή του στην εθνική αυτή προσπάθεια εκφράζει τη θέση της Διοίκησης και των Μετόχων όπως συμβάλουν ουσιαστικά στο εγχείρημα της μετάβασης από το «μύθο» και τις προσδοκίες γενεών στην πραγματικότητα των υφιστάμενων αποθεμάτων και της τεχνοοικονομικής δυνατότητας εκμετάλλευσής των και συνακόλουθα του βαθμού αναβάθμισης του ρόλου της χώρας στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας και ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ».

Πλην όμως, η προοπτική επιτυχίας του σημαντικού αυτού εγχειρήματος προϋποθέτει αποτελεσματικές συνέργειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ταχύτατη ολοκλήρωση και παγίωση των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων της πολιτείας στο νομοθετικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο, περιορισμό των διαχρονικών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και της εγγενούς ανασταλτικότητας και τέλος, την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την αναβάθμιση του επιπέδου των Επιτροπών Αξιολόγησης, ώστε να περιορίζεται αποφασιστικά ο απαιτούμενος χρόνος για την υπογραφή και στη συνέχεια την κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
Η περίπτωσή μας, της θαλάσσιας περιοχής 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας αντικείμενο μελέτης των Οικονομικών Ιστορικών, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, αφού χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της πολλά υποσχόμενης γεωλογικής δομής για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.
Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας του 80, ομάδα γεωεπιστημόνων της ΔΕΠΕΚΥ, η οποία το 1998 συγχωνεύτηκε δια απορροφήσεως στο πλαίσιο της δημιουργίας των ΕΛΠΕ, εντόπισαν δυτικά της Κέρκυρας μια υποσχόμενη γεωλογική δομή. Στην ομάδα αυτή συμμετείχε η σημερινή ηγετική ομάδα Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, νέοι γεωπιστήμονες τότε, ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος (σημερινός Διευθυντής Έρευνας) και ο Γιάννης Γρηγορίου (σημερινός Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής) ως επιβλέποντες των σεισμικών ερευνών στις περιοχές της Κέρκυρας, και ο Φοίβος Συμεωνίδης (σημερινός Διευθυντής Γεωτρήσεων) ως υπεύθυνος μηχανικός στις γεωτρήσεις «Γιαννάδες» και «Ερεικούσα».
Ο ενθουσιασμός για την ανακάλυψη, δημιούργησε ελπίδες αν όχι βεβαιότητες, στους ανυποψίαστους νέους γεωεπιστήμονες για την ολοκλήρωση των ερευνών και τη δρομολόγηση της αξιοποίησης του ισχυρά πιθανολογούμενου κοιτάσματος και η πεποίθηση αυτή αποτυπώθηκε στο όνομα «Πύρρος» που έδωσαν στη γεωλογική δομή, προς τιμήν του σημαντικού ηγεμόνα της Ηπείρου, φιλόδοξου κατακτητή της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (318 πχ-272 πχ).
Η επιλογή της ονομασίας ενσωμάτωνε την πίστη και την ενδόμυχη βεβαιότητα των νέων γεωεπιστημόνων για την ύπαρξη στον ελλαδικό χώρο αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την προσήλωσή των, στο φιλόδοξο στόχο υλοποίησης ενός «επεκτατικού σχεδιασμού» ανακάλυψης και εκμετάλλευσης των. Στη συνέχεια όμως, μετά την επακολουθήσασα αναβλητικότητα δεκαετιών, ο εντοπισμός της γεωλογικής δομής του Ιονίου φάνταζε ως «Πύρρειος νίκη», ανάλογη των επεκτατικών επιτυχιών του ηγεμόνα της Ηπείρου για κατάκτηση της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας.
Στην εικοσαετία 1990-2010, παρά τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στις γεωτρήσεις σε βαθιά νερά, οι έρευνες δεν ολοκληρώθηκαν και η συγκεκριμένη γεώτρηση δεν πραγματοποιήθηκε, για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Πλην όμως, το διαχρονικά αρνητικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση δεν κλόνισε την πεποίθηση των ώριμων πλέον γεωεπιστημόνων, για την σημαντικότητα των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων και για την ενσωματωμένη αξία στην πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή της θαλάσσιας περιοχής 2 στο Ιόνιο πέλαγος. Έτσι, μετά επίμονη συστηματική εργασία ταξινόμησης, αξιοποίησης, αξιολόγησης και ερμηνείας των στοιχείων των σεισμικών ερευνών, τελικά πιστοποιήθηκε η σημαντικότητά της, στο πλαίσιο των συζητήσεων και των από κοινού μελετών με τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον.
Ακολούθησε η προκήρυξη του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την 8η Αυγούστου 2014, η υποβολή προσφορών στις 14 Ιουλίου 2015, και σήμερα 31 Οκτωβρίου 2017 υπογράφεται η Σύμβαση Μίσθωσης, μια πραγματική νίκη των γεωεπιστημόνων των ΕΛΠΕ που με επιμονή, υπομονή και προσήλωση στο όραμα της νιότης μέσα σε ένα, για δεκαετίες αντικειμενικά εχθρικό για την έρευνα περιβάλλον, έχουν την τύχη επιτέλους να βιώσουν την έναρξη της Έρευνας και Εκμετάλλευσης της γεωλογικής δομής, στον εντοπισμό της οποίας ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν ενεργή συμμετοχή.
Είναι η άλλη όψη της σύγχρονής ελληνικής οικονομικοκοινωνικής πραγματικότητας, όπου νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες με υπομονή, επιμονή και αφοσίωση στο επιστημονικό και δημιουργικό τους πιστεύω, υπηρέτησαν και υπηρετούν ένα ελπιδοφόρο όραμα για το αύριο της πατρίδας μας.

Το ανθρώπινο δυναμικό, οι νέοι επιστήμονες και δημιουργοί, αποτέλεσαν και αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας στον εντεινόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, αντιστάθμισμα στις εγγενείς παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος, των οποίων παθογενειών βάσιμα μπορούμε να ελπίσουμε ότι έχει δρομολογηθεί η άρση, στο πλαίσιο των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών.

Στον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου ΕΛΠΕ διαμορφώνει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την αντικειμενικά υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία: 1) στα ζητήματα έρευνας και αξιοποίησης των ελλαδικών γεωλογικών δομών, καθώς επίσης και της μελέτης και αξιολόγησης του συνόλου των διαθέσιμων πολυετών σεισμικών ερευνών, 2) στο επί έτη μεταβαλλόμενο εθνικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και την προσαρμογή του σε αυτό της ΕΕ και 3) στις δομές και στη λειτουργία των υφιστάμενων γραφειοκρατικών μηχανισμών.
Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας και προϋπόθεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση του εγχειρήματος είναι ότι το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΛΠΕ διαθέτει την επαρκή κατανόηση των προβληματισμών των περιφερειακών αρχών και των τοπικών κοινωνιών για τα περιβαλλοντικά και άλλα οικονομικοκοινωνικά συναφή ζητήματα με το εγχείρημα, καθώς επίσης και την εμπειρία ευρύτερων συναινετικών συνεργασιών για την αντιμετώπισή των.

Για τη διατήρηση και ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της «τεχνογνωσίας» ο Όμιλος των ΕΛΠΕ έθεσε ως στρατηγικό στόχο την αξιοποίηση, την περαιτέρω ανάπτυξη, κύρια δε τη διάχυση της γνώσης, με κομβικό σημείο τη συστηματική μετάδοσή της στην υπό διαμόρφωση νέα γενιά επιστημόνων και στελεχών εξειδικευμένων στην ενεργειακή οικονομία, τη νομοθεσία και την προστασία περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΛΠΕ έχουν συνάψει προγραμματικές συμφωνίες για την υποστήριξη και χορηγία εξειδικευμένων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων με το Πανεπιστήμιο Πειραιά στην Ενέργεια-Στρατηγική, το Δίκαιο και την Οικονομία, με το Πολυτεχνείο Κρήτης στον τομέα της Μηχανικής Πετρελαίου και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση των Ενεργειακών Επιχειρήσεων, ενώ επίκειται η υπογραφή ανάλογου μνημονίου συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τέλος, τα ΕΛΠΕ χορηγούν κατ’ έτος σειρά υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, προετοιμάζοντας συστηματικά τη νέα γενιά των επιστημόνων που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.

Κυρίες και Κύριοι,
η Υπογραφή της σημερινής Σύμβασης ας σηματοδοτήσει το τέλος των αδυναμιών του παρελθόντος και ας αποτελέσει την αφετηρία της νέας σύγχρονης περιόδου για μια ανταγωνιστική παρουσία της χώρας, με αφετηρία το πεδίο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ με μεσόχρονο σχεδιασμό, συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες και δράσεις θα συνεχίσει τις προσπάθειες του με αφοσίωση στη δουλειά, επιμονή, υπομονή και προσήλωση στους στόχους, ώστε να συμβάλλει:
I. Στην επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διεθνών διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη
II. Στην περαιτέρω εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου με τη διεθνή πραγματικότητα που διαμορφώνει τις συνθήκες ανταγωνισμού. Στην ενσωμάτωση στη νομοθεσία ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων των υφιστάμενων Συμβάσεων Μίσθωσης, με σκοπό την ενότητα δικαίου και τη νομική ασφάλεια, αλλά το κυριότερο στην ουσιαστική περιστολή του απαιτούμενου χρόνου από την προκήρυξη ως την κύρωση της παραχώρησης από τη Βουλή.
III. Στην ολοκλήρωση και αξιολόγηση του συνολικού δυναμικού πετρελαιοπιθανών περιοχών της χώρας, με τη διεύρυνση των περιοχών εκπόνησης ερευνητικών εργασιών, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου
IV. Στη συστηματική διεθνή προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας και τέλος και προφανώς καθοριστικής σημασίας, όπως προαναφέρθηκε,
V. Στην προσέλκυση, και κύρια τη διαμόρφωση ελκυστικών συνθηκών παραμονής των σημαντικών διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών που διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να επενδύσουν στην έρευνα και στη συνέχεια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με προφανείς τις θετικές επιπτώσεις και συνέργειες στην εθνική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.