28η Οκτωβρίου: Οι άταφοι νεκροί του 1940 έσβησαν στο μέτωπο, όχι και από τη μνήμη μας, αυτό το μήνυμα στέλνει η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, μιλώντας στην εκδήλωση για το ΟΧΙ στο νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο χωριό Βουλιαράτι, στέλνοντας μήνυμα στην αλβανική πλευρά να εφαρμόσει την διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό και ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του 40 στα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα, της Πρεμετής και του Βουλιαρατιού.
Στο χωριό αυτό διεξάγονται οι κεντρικές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ, οι σημαντικότερες σελίδες του οποίου γράφτηκαν στο αλβανικό έδαφος. Την επέτειο τίμησαν με κατάθεση στεφάνων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και συλλόγων από την Ελλάδα. Επίσης την φετινή επέτειο του ΟΧΙ τίμησαν και εκπρόσωποι αλβανικών κομμάτων από τα Τίρανα καθώς και τοπικοί Αλβανοί παράγοντες .
Έσβησαν στο μέτωπο, όχι και από τη μνήμη μας!
Εκείνοι που δεν επέστρεψαν από το μέτωπο, ξεψύχησαν στο πεδίο της μάχης έσβησαν από τα κρυοπαγήματα, θάφτηκαν κάτω από τα χιόνια, διαμελίστηκαν από το σφυροκόπημα της ιταλικής αεροπορίας, μένουν για 77 χρόνια θαμμένοι – άταφοι, μέσα στα χωράφια και τις χαράδρες της Αλβανίας. Οι δικοί τους συγγενείς, τα παιδιά τους, κάθε χρόνο ανήμερα της εθνικής επετείου πηγαίνουν στην Αλβανία, στα πεδία των μαχών, ανάβουν ένα κεράκι με την ευχή, την ελπίδα και την προσμονή να βρουν, να ταυτοποιήσουν τον δικό τους άνθρωπο.
«Όταν τα σύνορα με την Αλβανία άνοιξαν, αρχίσαμε τις έρευνες στα πεδία των μαχών. Ψάχναμε τη γη με τα χέρια. Βρίσκαμε λιωμένα άρβυλα, κουμπιά από χλαίνες, ξιφολόγχες, κράνη, υδροδοχεία, οστά…». Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία ακολούθου εν αποστρατεία, ο οποίος υπηρέτησε στην Αλβανία και όπως καταθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί μακρόν ασχολήθηκε με το ζήτημα των άταφων νεκρών του μετώπου, καταγράφοντας μαρτυρίες επιζώντων, αλλά και κατοίκων των περιοχών όπου γράφτηκε το Έπος.
Σήμερα όλοι οι συγγενείς των πεσόντων αναμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας, «για να ηρεμήσουν οι ψυχές των δικών τους, που επί 77 χρόνια είναι θαμμένοι- άταφοι, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για το ότι τους αρμόζει, γιατί όπως είπε ο Τσόρτσιλ “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”».
Όπως αναφέρει το patris.gr, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ υπάρχει εφαρμογή αναζήτησης πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για όποιον αναζητά δικό του νεκρό. Παράλληλα, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών υπάρχει τμήμα ταυτοποίησης DNA που ασχολείται με τους άταφους νεκρούς της Αλβανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
28η Οκτωβρίου: Η επέτειος του «ΟΧΙ» στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας