Ευχάριστα νέα για την κυβέρνηση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφωνούν με τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα θεωρούν πως το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρίσκεται στο 2,8% του ΑΕΠ ενώ το 2018 θα υπάρξει πρωτογενές ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, με συμφωνία στα περισσότερα σημεία της διαπραγμάτευσης αποχωρεί η τρόικα.
Αυτό ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των , λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018 είναι έγκυρο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές».
Το πλεόνασμα 2,8% του για το 2017 είναι κατά 1,05 μονάδες πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 1,75% και αφήνει περιθώριο για ένα σημαντικό ποσό που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Όπως δε χαρακτηριστικά διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επάνω από τον στόχο για 1,75% του ΑΕΠ έχει ήδη προβλεφθεί στο προσχέδιο ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» μισής μονάδας και είναι προς διάθεση υπερπλεόνασμα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ενώ από τη συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% το 2018 συνάγεται πως οι θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος, ή σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου «μπορώ να εκτιμήσω με πολύ μεγάλη ασφάλεια πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων «πήγε πολύ καλά και λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά. Υπάρχει ακόμη πολλή τεχνική δουλειά για νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις».
Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές αντικείμενο αναμένεται να είναι και το πού θα διανεμηθεί εφέτος το κοινωνικό μέρισμα.
Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.