Δυστυχώς, το πρώτο θύμα της ιλαράς που θερίζει, καταγράφηκε στην Ελλάδα.
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
Κι ενώ λίστα των πολιτών που νοσούν από ιλαρά αυξάνεται σύμφωνα με το , αφού σε διάστημα επτά ημερών εντοπίστηκαν 42 νέες περιπτώσεις, φτάνοντας συνολικά τα 326 περιστατικά, από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, ένα βρέφος Ρομά, 11 μηνών, το οποίο μολύνθηκε και νόσησε με ιλαρά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας, προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους ειδικούς στον χώρο της .
Τα περιστατικά έχουν να κάνουν με άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκπέμπουν sos καθώς αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, πλην της Αττικής και της Πελοποννήσου όπου ήδη βρίσκεται ο κύριος όγκος περιστατικών.
Για τον λόγο αυτό συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Την ίδια στιγμή επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώνεται στο Κόσοβο, όπου έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής, έχουν προσβληθεί 140 άτομα, από ενός έως 40 ετών.