Κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δικαστικούς, καθώς μετά την απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, για «πάγωμα» της νέας υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες για δύο συνταγματικούς λόγους, ήρθε και η απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με σκληρά λόγια.
Πάντως, η προσωρινή διαταγή «βάζει πλάτη» και στους λοιπούς υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, με την αναφορά της σε αντισυνταγματικές διατάξεις.
Το «πάγωμα» ισχύει μέχρι για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.
Στο προσέφυγαν το πρωί της Παρασκευής όλες οι δικαστικές Ενώσεις εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης , και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.
Ειδικότερα, ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως.
Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στην περίπτωση που αυτοί υπέχουν, ενδεχομένως, κατά νόμο, αυτοτελή υποχρέωση να υποβάλουν Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. ως έχοντες και άλλη ιδιότητα, από εκείνες τις οποίες, κατά το και τους νόμους, επιτρεπτώς μπορεί να αναλάβει δικαστικός λειτουργός, καθώς και τους/τις συζύγους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, είτε υπέχουν είτε όχι αυτοτελή υποχρέωση υποβολής των επιμάχων δηλώσεων, εκτός αν ο/η σύζυγος είναι πρόσωπο που υπάγεται σε μία των περιπτώσεων α΄-ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003.
Παπαγγελόπουλος: Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν
«Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες των δικαστών.
«Συνεχίζουν να εκτίθενται και έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του Ελληνικού και της πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το Πόθεν Έσχες:
Οι δικαστικές ενώσεις της Χώρας, έκπληκτες από την πρωτοφανή εξέλιξη που έλαβε η δημοσίευση της 2649/2017 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ., ανακοινώνουν προς τους Έλληνες πολίτες τα εξής:
1.Οι δικαστικοί λειτουργοί υποβάλλουμε ανελλιπώς από το έτος 1996 δηλώσεις «πόθεν έσχες» βάσει του ν. 2429/1996 (φεκ. Α΄ 155).
2.Οι δικαστικές ενώσεις, αμφισβήτησαν με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τη συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων της 1846 οικ./13.10.2016 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών και ζήτησαν προσωρινή διαταγή, την οποία και έλαβαν. Επομένως, η μη υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) μέχρι σήμερα για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) δεν οφείλεται σε πρόθεση των δικαστικών λειτουργών να αποφύγουν την υποβολή της δήλωσης, αλλά στην αναστολή την οποία έλαβαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένοντες την οριστική δικαστική κρίση.
3. Επί της αίτησης αυτής δημοσιεύθηκε στις 18/10/2017 η 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η προσβληθείσα με την αίτηση ΚΥΑ. Το πλήρες περιεχόμενο και τις σκέψεις της απόφασης δεν γνώριζε κανείς στις 19.10.2017, καθόσον κατά την ημερομηνία αυτή είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣτΕ μέρος μόνο της απόφασης. Σημειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και σειρά άλλων υπόχρεων για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το θέμα της πολυπλοκότητας της ηλεκτρονικής δήλωσης και της δήλωσης μετρητών και τιμαλφών που φυλάσσονται στην οικία. Παρά ταύτα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, πριν καν θεωρηθεί το πρωτότυπο και μελετήσουν το πλήρες κείμενο της παραπάνω απόφασης, ώστε να συμμορφωθούν με αυτήν, έσπευσαν να εκδώσουν χθες 19/10/2017 την 1069/2017 ΚΥΑ (φεκ. Β΄ 3702/19.10.2017) με προφανή σκοπό τον αιφνιδιασμό των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν αντικειμενικά να υποβάλλουν εμπρόθεσμη δήλωση σε μία μέρα, δεδομένου αφενός η σχετική προθεσμία προθεσμία λήγει στις 21/10/2017 και αφετέρου ότι δεν έχει νομοθετηθεί το όργανο ελέγχου στο οποίο πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Κατά της ως άνω ΚΥΑ οι δικαστικές ενώσεις ασκήσαμε σήμερα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ήδη λάβαμε προσωρινή διαταγή.
Κατόπιν όλων αυτών, οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης
Δεν δεσμευόμαστε, αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί: α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει και β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους.
Διαμαρτυρόμαστε για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.
Δηλώνουμε ότι κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Καλούμε τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.
Ασημίνα Σαντοριναίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Χρήστος Μητκίδης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους