Η κατασκευή και πώληση προϊόντων "μαϊμού", δηλαδή παραποιημένων κοσμημάτων, ρολογιών, τσαντών και αποσκευών κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Αυτό προκύπτει από δύο νέες έρευνες από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες 13,5% των πωλήσεων για κοσμήματα και ρολόγια και 12,7% των πωλήσεων για τσάντες και αποσκευές χάνονται στην ΕΕ λόγω της παραποίησης/απομίμησης.
Αυτά τα χαμένα έσοδα από πωλήσεις μεταφράζονται σε 27.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν απευθείας μεταξύ των δύο αυτών τομέων, διότι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν πλέον λιγότερα άτομα από αυτά που θα μπορούσαν σε περίπτωση απουσίας της αντιγραφής.
Επιπλέον, η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων στους εν λόγω τομείς όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ μπορεί να εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΓΕΕΑ, Ant?nio Campinos δήλωσε: «Ο τομέας των ρολογιών και των κοσμημάτων, των τσαντών και των αποσκευών, αποτελείται συντριπτικά από πολύ μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ, που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση στον τομέα των κοσμημάτων και των ρολογιών είναι μόλις τρία άτομα. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις οικονομικές επιπτώσεις της παράνομης απομίμησης».
Αυτές είναι η 5η και η 6η από μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΕΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβάσεις των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιγραφής σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Οι προηγούμενες μελέτες κυρίως εξέτασαν: τον τομέα των παιχνιδιών, τον τομέα του αθλητισμού, των ρούχων, των παπουτσιών, τον τομέα των αξεσουάρ, των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας. Κάθε μελέτη στη σειρά επικεντρώνεται σε έναν τομέα που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτος στην απομίμηση και την αντιγραφή.