Κύπρος: Ποιος τελικά διέταξε την προσφυγή στη βία κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πύλα και με ποιο στόχο;

 
PULA OHE

Ενημερώθηκε: 29/08/23 - 09:27

Στα πρόσφατα επεισόδια στην νεκρή ζώνη της Κύπρου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πύλα μετά την βίαιη επίθεση Τουρκοκύπριων εναντίον κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο πλαίσιο εργασιών οδοποιίας επανέρχεται το Spiegel, φιλοξενώντας συνέντευξη του Αχμέτ Σεζέν, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Για τον ίδιο το πρόσφατο περιστατικό αποτελεί «εντελώς έκπληξη». «Από την άλλη πλευρά», υπενθυμίζει, «δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι επισήμως δεν υπάρχει παρά μόνο ανακωχή μεταξύ Βορρά και Νότου στο νησί. Ακόμη κι αν οι οικονομικές και κοινωνικές επαφές Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, στα χαρτιά εξακολουθεί η κατάσταση στην περιοχή να είναι εύθραυστη».

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει και μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δική του προσέγγιση: «Από το 1996 η ελληνική πλευρά έχει κατασκευάσει δρόμους στη νεκρή ζώνη χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και έχει επίσης ανεγείρει ένα διοικητικό κτήριο στην Πύλα. Ο ΟΗΕ δεν παρενέβη. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί τη βίαιη υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων από της αρχές του Βορρά. Αλλά σε αυτά τα περιστατικά αναφέρεται τώρα η τουρκική πλευρά, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για μεροληψία, όχι εντελώς άδικα».

Το Spiegel θέτει επίσης το ερώτημα ποιος τελικά διέταξε την προσφυγή στη βία κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης. Ο Αχμέτ Σεζέν δίνει τις δικές του εκτιμήσεις: «Υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε η απόφαση ήρθε από τις τουρκοκυπριακές αρχές, είτε από την Τουρκία. Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι καμία διαταγή αυτής της βαρύτητας θα έχει έρθει χωρίς τη γνώση και έγκριση του Ταγίπ Ερντογάν». Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο, στη συνέχεια της συνέντευξης, μια τρίτη εκδοχή «σε περίπτωση που δεν είχε ενημερωθεί ο Ερντογάν για το περιστατικό»: Να κρύβεται πίσω από το περιστατικό στην Πύλα «το λεγόμενο βαθύ κράτος της Τουρκίας, δηλαδή τμήματα του τουρκικού κατεστημένου που θα μπορούσαν να είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τις αρχές και τις εθνικιστικές τουρκικές δυνάμεις στον τουρκοκυπριακό Βορρά, πείθοντάς τες να αναλάβουν δράστη στην Πύλα. Πίσω από αυτό θα μπορούσε να κρύβεται ένα σχέδιο να υπονομευθεί εξαρχής κάθε διαπραγμάτευση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ