Τι θα φάμε σήμερα; Πιπεριές, κοτόπουλο, φύλλο ζυμωμένο με τυρί. Τόσες νοστιμιές, σε μια χορταστική πίτα με χρώματα και γεύσεις καλοκαιριού!
Υλικά Συνταγής
Για το φύλλο τυριού
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Μπορούμε να ζυμώσουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες ή να την φτιάξουμε όπως παρακάτω. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό (όχι όλο μεμιάς, ίσως δεν το πιει όλο) και μ’ ένα μαχαίρι αναδεύουμε τη ζύμη.
Όταν η ζύμη ενωθεί σε μια μάζα, τη ζυμώνουμε ελαφρά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.
Για τη γέμιση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κοτόπουλο φούρνου ή κοκκινιστό που περίσσεψε απ’ το χθεσινό τραπέζι. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 10΄ να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια (δεν πρέπει να πάρουν χρώμα γιατί θα βαρύνει η γέμιση). Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε τα τρίμματα φέτας και το χτυπημένο αυγό. Προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι και αλατίζουμε τη γέμιση αφού δοκιμάσουμε. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει. Λαδώνουμε ελαφρά μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι για πίτα 28 εκ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο απ’ το άλλο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε φύλλο 10 εκ. μεγαλύτερο απ’ τη διάμετρο του ταψιού για να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Το στρώνουμε μέσα, με τις άκρες να εξέχουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα. Περνάμε τον πλάστη στα χείλη του ταψιού και πιέζοντας ενώνουμε τα φύλλα, ενώ κόβεται ό,τι περισσεύει. Τσιμπάμε τις ενώσεις με τα δάχτυλα να κάνουμε σχέδιο.
Τρυπάμε με τη μύτη του μαχαιριού το φύλλο σε πολλά σημεία. Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια.
Πηγή: argiro.gr