Συμβουλές από σεφ για οικονομικό πασχαλινό τραπέζι

 
Συμβουλές από σεφ για οικονομικό πασχαλινό τραπέζι

Ενημερώθηκε: 19/04/22 - 12:54

Οι προετοιμασίες στα περισσότερα σπίτια για το πασχαλινό τραπέζι έχουν ξεκινήσει, με τους σεφ να δίνουν συμβουλές και μικρά tips σε ψήστες και μαγείρισσες ώστε να εντυπωσιάσουν με τις μαγειρικές τους ικανότητες και παράλληλα να κρατήσουν το κοστολόγιο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο.

Ο Μανώλης Στράτος, executive chef, καθηγητής μαγειρικής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ εξηγεί εύκολους και οικονομικούς τρόπους, ώστε τα απλά υλικά να μετατραπούν σε γκουρμέ πασχαλινά πιάτα.

«Το πρώτο και βασικό που πρέπει να έχει το πασχαλινό τραπέζι είναι η αγάπη. Αυτό που δίδασκε και ο γέροντας Επιφάνιος (ήταν ο πιο γνωστός μάγειρας του Αγίου Όρους). Να βάζουμε αγάπη όταν μαγειρεύουμε και αγάπη γι' αυτούς που μαγειρεύουμε», τονίζει αρχικά ο κ.Στράτος.

Ο σεφ προτείνει σε όσους θα περάσουν την Ανάσταση στην επαρχία να έχουν στο τραπέζι τους λαχανικά και μυρωδικά που μπορούν να μαζευτούν από την ελληνική ύπαιθρο, όπως για παράδειγμα: αγριόσκορδα, αγριοσπάνακα, σέσκουλα και άγρια πράσινα σπαράγγια που είναι η εποχή τους και αποτελούν -όπως λέει- εξαιρετικό μεζέ αφού μπορούν να γίνουν ομελέτα ή να αχνιστούν και να σερβιριστούν με λάδι και ξύδι.

Για όλα τα κρέατα που είτε θα μπουν στα κάρβουνα, σε σούβλα ή στο φούρνο η μαρινάδα, σύμφωνα με τον κ.Στράτο, πρέπει να περιέχουν αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη και λίγο κουρκουμά. Το κατσικάκι ή το αρνάκι θα πρέπει να μαριναριστεί μισή ώρα πριν, ενώ για όσους επιθυμούν ένα διαφορετικό «χρώμα» στο κρέας τους μπορούν στο μπλέντερ να αλέσουν διάφορα μυρωδικά, μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι ή ξηρούς καρπούς και αφού ψηθεί όλο το κρέας, να το βουτήξουν σε αυτή την πράσινη κρούστα που θα του δώσει πέρα από διαφορετικό χρώμα οπτικά και όμορφο γευστικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, μπορεί το Πάσχα οι οικογένειες να συγκεντρώνονται σε αυλές, σε μπαλκόνια και στην εξοχή, ωστόσο η εδεσματολογική σειρά των πιάτων δεν αλλάζει. Στο τραπέζι πρέπει πρώτα να σερβίρεται ένα κρύο ορεκτικό (που μπορεί να είναι τα βρασμένα αβγά της Μ.Πέμπτης να κοπούν στη μέση, να αφαιρεθεί ο κρόκος και να γεμίσουν με σαλάτα της αρεσκείας) και μετά ακολουθούν οι σούπες (πρώτα η κρύα λαχανόσουπα ή ψαρόσουπα και μετά η ζεστή μαγειρίτσα).

Σειρά παίρνουν το ζεστό ορεκτικό που μπορεί να είναι μία χορτόπιτα, σαλάτα με είδη της εποχής, ξηροί καρποί και λαδολέμονο, ενώ ακολούθως οι σεφ προτείνουν να βγει στο τραπέζι ένα σορμπέ, μία γρανίτα για να αλλάξει η γεύση από τα ορεκτικά στο κυρίως πιάτο που ακολουθεί.

Ο κ.Στράτος τονίζει πως εκεί όπου ψήνονται τα κρέατα, ως συνοδευτικά να τοποθετηθούν σε αλουμινόχαρτο πατάτες, καρότα, κολοκύθια και πιπεριές σε μπαστουνάκια με λάδι αλλά και κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα που θα καραμελώσουν και θα αποτελούν γαρνιτούρα για το αρνάκι ή κατσικάκι.

Όσο για τα ποτά; Η συμβουλή είναι μία: «Για το Πάσχα όλα τα ποτά επιτρέπονται. Πάντα ξεκινάμε με το τσίπουρο, μετά πηγαίνουμε στο κρασί και στο τέλος καταλήγουμε με μπύρες και σόδες. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη μέρα είναι: Αυτός που οδηγάει δεν πίνει αλκοόλ», καταλήγει ο σεφ.