Λίγες μέρες έχουν μείνει μέχρι την Πρωτοχρονιά και εσύ ακόμα να βρεις πoιο ορεκτικό θα συνοδεύσει τέλεια το μενού του εορταστικού τραπεζιού; Δες 5 εύκολα και γρήγορα ορεκτικά!
Υλικά: Ένα στρογγυλό καρβέλι ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο ή προζύμι) Φέτες τυρί της αρεσκείας σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα, κεφαλοτύρι, τσένταρ ή οποιοδήποτε πικάντικο ή γλυκό τυρί ανάλογα με τα γούστα σας) λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό βούτυρο Δεντρολίβανο
Εκτέλεση: Κόβετε το ψωμί όπως φαίνεται στην εικόνα προσέχοντας το μαχαίρι να φτάσει βαθιά, σχεδόν μέχρι τον πάτο. Μόλις σχηματιστούν τα κυβάκια ψωμιού τα ανοίγετε λίγο με τα χέρια σας. Στο μεταξύ βάζετε το βούτυρο στο τηγάνι ίσα να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρώς το κρεμμυδάκι. Με το μείγμα αυτό αλείφετε όλα τα κυβάκια που έχουν σχηματιστεί. Στη συνέχεια βάζετε τις φέτες του τυριού ανάμεσα στους κύβους. Το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις λιώσει το τυρί είναι έτοιμο Αν το προτιμάτε πιο ροδοψημένο, πριν το βάλετε στο φούρνο το αλείφετε με λίγο λάδι Μόλις το βγάλετε από το φούρνο το πασπαλίζετε με φρέσκο δεντρολίβανο!
Yλικά
μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, σε μικρά, ομοιόμορφα φετάκια (προτιμάμε να μην είναι αφράτο)
100 γρ. καπνιστός σολομός
350 γρ. κατίκι Δομοκού
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
λίγο μπρικ, για το γαρνίρισμα
άνηθος
ξύσμα από ένα λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
Βάζουμε το ψωμί στο ψυγείο. Ανακατεύουμε το τυρί με 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σολομό, τα κρεμμυδάκια, το ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο άνηθο. Προσθέτουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο αλάτι. Μοιράζουμε κουταλιές από το μείγμα στα κρύα ψωμάκια. Τοποθετούμε επάνω στενές λωρίδες σολομού, κυκλικά. Στολίζουμε με λίγο μπρικ, άνηθο και ρίχνουμε δυό σταγόνες λεμόνι.
Υλικά
1/2 κιλό παντζάρια (καθαρισμένα, μαγειρεμένα* και κομμένα σε κύβους)
2 κ.σ. ταχίνι
5 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. τριμμένο κύμινο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (από περίπου 2 λεμόνια)
Αλάτι, Φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα της επιλογής σας. Προτείνουμε να βάλετε και καρύδι. Βάλτε το μίγμα στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσει και σερβίρετε. Για πιο γευστικά αποτελέσματα (αν υπάρχει ο χρόνος) αφήστε το στο ψυγείο για 3 μέρες.
Αυτό είναι απλό! Κράκερς, πέστο και κατσικίσιο τυρί!
Άκρως χριστουγεννιάτικο! Τυρία και αλλαντικά σε συνδυασμό με φρούτα και ξηρούς καρπούς!