Νόστιμοι χταποδοκεφτέδες!

 
Νόστιμοι χταποδοκεφτέδες!

Ενημερώθηκε: 06/06/16 - 20:06

Όχι άλλους τοματοκεφτέδες, όχι άλλους κολοκυθοκεφτέδες, όχι άλλους πατατοκεφτέδες, ήρθε η ώρα για να δοκιμάσουμε χταποδοκεφτέδες. Το Καλοκαίρι είναι εδώ και το θαλασσινό μας το θέλουμε, ιδού λοιπόν μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για νόστιμους χταποδοκεφτέδες για να "ταξιδέψετε" στην ταβέρνα του αγαπημένου σας νησιού...

Voila:

Συστατικά

Mισό μικρό χταπόδι ή 2-3 κουκούλες χταποδιού (500 γρ.)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πιπέρι κόκκους
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
διάφορα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, βασιλικό)
1 κρεμμύδι μεγάλο φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
ξύσμα από 3 λάιμ
χυμό από 1 λάιμ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη (50 γρ. περίπου)
1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
πιπέρι
αλάτι

Για τη σάλτσα

2 κ.σ. ταχίνι
3 κ.σ. νερό
αλάτι
πιπέρι
χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά, αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.
Ρίχνουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με κόκκους πιπέρι, φύλλα δάφνης και ξύδι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι μας.
Μόλις βράσουμε, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι και το χοντροκόβουμε.
Ρίχνουμε το χταπόδι σ'ένα μπολ και προσθέτουμε τα αρωματικά μας (δυόσμο, άνηθο, βασιλικό). Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμύδι και προσθέτουμε ξύσμα από 3 λάιμ και χυμό από 1. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αυγό και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
Ρίχνουμε αλεύρι σ'ένα ταψί και φτιάχνουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια με το μείγμα χταποδιού. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, πάνω στο αλεύρι.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σ'ένα τηγάνι για να σοτάρουμε τα κεφτεδάκια.
Αφού τα σοτάρουμε, τα βάζουμε σ'ένα ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για τη σάλτσα

Ρίχνουμε 2 κ.σ. ταχίνι σ'ενα μπολάκι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό και αραιώνουμε καλά.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό από ½ λεμόνι
Σερβίρουμε.

Tip

Mπορείτε να τους κρατήσετε στην κατάψυξη παναρισμένους για 1 μήνα.

Πηγή: akispetretzikis.com