Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά φούρνου που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Με κιμά μοσχαρίσιο και μπόλικα μυρωδικά, αυτά τα μπιφτέκια είναι τα πιο νόστιμα που φάγατε ποτέ. Δείτε όλα τα μυστικά για το ψήσιμο που θα κάνουν τα μπιφτέκια σας ζουμερά και αφράτα. Με πατάτες λεμονάτες λουκούμι, θα χαλάσετε κόσμο. Φτιάξτε όπως της γιαγιάς στο κυριακάτικο τραπέζι που άδειαζε το ταψί.
Μια συνταγή κλασική και απλή που πρέπει να δοκιμάσετε. Θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Υλικά Συνταγής
Για τα μπιφτέκια
• 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
• 2 κρεμμύδια τριμμένα
• 2 ντομάτες τριμμένες
• 3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
• 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ρίγανη
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες φούρνου
• 8 πατάτες
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. ρίγανη
• 2 λεμόνια (χυμός)
• ½ φλ. ελαιόλαδο
• 2 φλ. νερό
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
• Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
• Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
• Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού.
• Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
• Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα, έχοντας τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.
Για τα πιο αφράτα μπιφτέκια
• Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους.
• Στραγγίζουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στον κιμά.
• Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
• Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να αφρατέψει το μείγμα καλά.
• Αν είναι σφιχτό το μείγμα, ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί, φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης.
• Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
• Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.