Ένα τέλειο φαγητό για το σας τραπέζι. Τα κάστανα και τα δαμάσκηνα δίνουν απίστευτη γεύση και άρωμα στο κρέας. Αφήστε τη μαρινάδα στο κρέας όλη τη νύχτα για να ποτίσει με τα αρώματα. Το αφήνουμε να σιγοψήνετε στη γάστρα για να γίνει λουκούμι.
Μοσχάρι κρασάτο με γλυκόξινη γεύση και απίθανη σάλτσα από την Αργυρώ.
Υλικά Συνταγής
Για τη μαρινάδα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1.200 γρ. μοσχάρι χτένι σπάλας
• σπαλομίτα
• 2 φύλλα δάφνη
• 1/4 φλ. κρέμα βαλσαμικό
• 1/4 φλ. ξίδι
• 1-2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
• 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
Για το κρέας
• 1/4 φλ. ελαιόλαδο
• 6 μέτρια κρεμμύδια
• 2 σκ. σκόρδο
• 2 καρότα κομμένα σε φέτες
• 3 κ.σ. αλεύρι
• 15 δαμάσκηνα
• 15 βερίκοκα
• 15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
• 3 κ.σ. κρεμα βαλσαμικό
• αλάτι
• πιπέρι
• ρύζι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα την προετοιμασία για το μοσχάρι στη γάστρα, μαρινάροντας το κρέας.
• Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες και το βάζουμε σε μπολ.
• Προσθέτουμε τα βότανα, το ξίδι, την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί και σκεπάζουμε.
• Αφήνουμε από 4 ώρες έως μια νύχτα στο ψυγείο.
• Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
• Φυλάμε στην άκρη την μαρινάδα, θα μας χρειαστεί για το μοσχάρι στη γάστρα.
• Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
• Το αλευρώνουμε.
• Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
• Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και τα αφήνουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
• Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα.
• Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
• Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
• Όσα κομμάτια κρέας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
• Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού και τέλος περιχύνουμε με την μαρινάδα.
• Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά.
• Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα ή άλλο πυράντοχο σκεύος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
• Αφαιρούμε το σκέπασμα, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά .
• Το σερβίρουμε με ρύζι.