Ελαφριά, νόστιμη, ελαφρά πικάντικη και απίθανα γευστική είναι αυτή η σαλάτα, που μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με ό,τι μας αρέσει, από αντζούγιες μέχρι αλλαντικά και τυριά.
Θέλετε να βάλετε τυρί; Πάει. Από χοντροτριμμένη φέτα ή μανούρι μέχρι φλοίδες παρμεζάνας ή γραβιέρας και από θρυμματισμένο ανθότυρο μέχρι κυβάκια από λαδοτύρι. Ή όποιο τυρί αγαπάτε. Θέλετε να βάλετε στη σαλάτα κάποιο αλλαντικό; Και ζαμπόν πάει, και ένα σαλάμι της αρεσκείας σας, ακόμα και λίγο ψημένο λουκάνικο. Μπορείτε να τα βάλετε κομμένα μέσα στη σαλάτα, ή σε φέτες ή μεγάλα κομμάτια στο πλάι. Θέλετε να τη σερβίρετε ως συνοδευτικό; Πάει με ψητό κοτόπουλο, φιλετάκια μοσχαρίσια, μπριζόλες, ψάρι ψητό ή στον ατμό. Και με καπνιστά και παστά ψαρικά πάει: με καπνιστή πέστροφα, τόνο, σολομό, αντσούγιες, λακέρδα. Το αγαπημένο μας; Ένα πλοκάμι ψητό χταπόδι!
Υλικά
- 1 κουνουπίδι, χωρισμένο σε μπουκετάκια
- 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, σε κύβους 3 εκ.
- 1 μικρή φρέσκια πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα κορινθιακή
- 2 κουτ. γλυκού κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 3 ραπανάκια, σε φετάκια
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 50 ml λεμονοχυμός
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την πικάντικη κουνουπιδοσαλάτα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και βράζουμε για 2 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κουνουπίδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ροδίσει.
- Το αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ ή σαλατιέρα.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπερίτσα και τους κύβους ψωμιού για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αδειάζουμε στο μπολ με το κουνουπίδι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
Δημοσιεύτηκε στον "Γαστρονόμο"