Κουλούρια Θεσσαλονίκης ή για να είμαστε πιο σωστοί κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης.
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα, έχει ιστορία, είναι μερακλίδικο, είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Οπότε ο,τι φτιάχνουμε εμείς στο σπίτι από αγάπη για τη μαγειρική είναι - απλώς - κοντά στα πρωτότυπα. Είναι αλήθεια ότι το ζύμωμα και η ωρίμανση όλων των αρτοπαρασκευασματων, το σωστό ψήσιμο, η κατάλληλη επιλογή και μίξη διαφορετικών αλεύρων θέλει προσοχή, γνώση και εμπειρία. Η εμπειρία όμως έρχεται με τις δοκιμές.
Υλικά για κουλούρια Θεσσαλονίκης foodurismo (18-20)
500 γρ. αλεύρι σκληρό (χρησιμοποίησα Robin Hood, που είναι για τσουρέκια αλλά κάνει και όποιο άλλο δυνατό αλεύρι)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
350-380 ml χλιαρό νερό
Για την επικάλυψη
200 γρ. σουσάμι
½ λίτρο ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ αδειάζετε τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτετε και λίγο από το χλιαρό νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να φουσκώσει για 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το σκληρό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ρίχνετε το αλάτι και ανακατεύετε. Κάνετε μια μικρή λακούβα στη μέση και αδειάζετε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό. Φτιάχνετε μια ελαστική ζύμη, την καλύπτετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί ο αρχικός όγκος της. Αυτό θέλει περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου. Όταν είστε έτοιμοι να πλάσετε τα κουλούρια κάνετε το εξής: σε ένα μπολ ρίχνετε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει. Σε ένα άλλο πλατύ και βαθύ πιάτο ρίχνετε το σουσάμι. Στον πάγκο της κουζίνας ή σε μια ξύλινη επιφάνεια ρίχνετε πολύ μικρή ποσότητα αλευριού. Κόβετε τη ζύμη σε επιμέρους κομμάτια. Θα φτιάξετε δηλαδή 18 με 20 μπαλάκια ζύμης. Κάθε μπαλάκι ζύμης το πλάθετε σε κορδόνι πάχους όσο ο δείκτης του χεριού μας και μήκους 28-30 εκατοστών. Το κάνετε κουλούρι, το βουτάτε πρώτα στο μείγμα νερού και ζάχαρης και μετά στο σουσάμι μέχρι να καλυφθεί καλά. Το ακουμπάτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει ένα λαδόχαρτο. Προσέξτε να αφήσετε ένα μικρό κενό ανάμεσα στα κουλούρια γιατί θα φουσκώσουν Στο κλασικό ταψί της κουζίνας χωρούν έξι κουλούρια. Αφού πλάσετε τα κουλούρια και τα ακουμπήσετε στο ταψί τα αφήνετε για περίπου 20 λεπτά να φουσκώσουν ελαφρά και μετά τα ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα για 25-30 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα καταναλώνετε. Όσα κουλούρια δεν φάτε, τα φυλάσσετε στην κατάψυξη μέσα σε σακούλα τροφίμων. Είναι προτιμότερο να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ζεστάνετε κάθε φορά που τα θέλετε γιατί έτσι διατηρούν τη φρεσκάδα τους.