Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι δια χειρός Άκη Πετρετζίκη

 
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι δια χειρός Άκη Πετρετζίκη

Ενημερώθηκε: 09/03/19 - 09:16

Χταπόδι - Συνταγή Άκη Πετρετζίκη: ¨Ενα χτοποδάκι στο σαρακοστιανό τραπέζι θα υπάρχει, είτε ξιδάτο - με λαδορίγανη ή άνευ - είτε ψητό στα κάρβουνα, είτε με κοφτό μακαρονάκι. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.Ετοιμάστε τα υλικά και προσέξτε στην αγορά του χταποδιού (Δείτε εδώ τις οδηγίες). Για την συνταγή μερίμνησε ο Άκης Πετρετζίκης:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συστατικά

-- 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο

-- 1 ξερό κρεμμύδι

-- 1 καρότο

-- 6 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 4 κ.σ.)

-- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

-- 25 ml ούζο

-- 400 γρ. τομάτα κονκασέ

-- 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1.5 λίτρο ζεστό νερό

-- 2 φύλλα δάφνης

-- ξύσμα από 1 λεμόνι

-- χυμός από ½ λεμόνι

-- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

-- αλάτι

-- πιπέρι

Για το σερβίρισμα

-- κάπαρη

-- φέτα

-- φρέσκια ρίγανη

-- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

-- ελαιόλαδο

-- 1 λεμόνι

Εκτέλεση

-- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

-- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

-- Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ.

-- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

-- Αφού έχουμε πλύνει καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα

-- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.

-- Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να πάει παντού.

-- Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.

--Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.

-- Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.

-- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί το αλάτι, το πιπέρι και με 4 κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.

-- Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φέτα λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.