Το ψωμί μπαγιατεύει και τι κάνεις; Το πετάς! Όχι πια! Μπορεί η έμπνευση σου να στερεύει εκείνη τη στιγμή αλλά εμείς σου προτείνουμε 5 τρόπους να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί που μόνο άχρηστο δεν είναι!
1. Γαλέτα για το πανάρισμα κοτόπουλου
Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και περνάμε την ψίχα στο μούλτι για να τριφτεί και να φτιάξουμε ψίχουλα. Μπορούμε να αρωματίσουμε τα ψίχουλα με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, να προσθέσουμε 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο σκεφτούμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 80οC. Κατόπιν πανάρουμε το κοτόπουλο βουτώντας το πρώτα σε χτυπημένο αυγό και μετά στο μείγμα.
2. Παξιμάδια
Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες και ψήνουμε για 40 λεπτά στος 70οC. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να αρωματίσουμε με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, να προσθέσουμε 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο επιθυμούμε.
3. Κρουτόν για σαλάτα
Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα μέτρια κομμάτια. Σε τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψωμί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180οC για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
4. Πίτσα
Αντί για ζύμη, στρώνουμε σε ένα πυράντοχο σκέτος φέτες ψωμί, και από πάνω οτιδήποτε μας αρέσει να βάζουμε στην πίτσα. Σάλτσα ντομάτας, τυρί, αλλαντικά ή λαχανικά και ψήνουμε στον φούρνο στους 180oC για 10 λεπτά
5. Πουτίγκα γλυκιά με μπανάνα
Υλικά
1 μεγάλο αυγό
ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζ. γάλα πλήρες
1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη και 2 κ.σ. για το πασπάλισμα
1 φλιτζ. γιαούρτι
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
3 φλιτζ. ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσως, κομμένο σε κυβάκια
2 μεγάλες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
1/4 φλιτζ. σταφίδες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τα ασπράδια, το γάλα, τη καστανή ζάχαρη, το γιαούρτι, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ψωμί σε κυβάκια και το αφήνουμε στο μείγμα για 15 λεπτά, να μουλιάσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη μπανάνα σε φέτες και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε από πάνω με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η πουτίγκα.
Πηγή:mamapeinao.gr