25η Μαρτίου: Ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδευόμενος από σκορδαλιά είναι ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού την ημέρα της εθνικής μας γιορτής και το κουρκούτι παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα!
Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για τηγάνι πρέπει να είναι σχετικά χονδρός και όχι λεπτός ενώ το κουρκούτι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ γύρω του. Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζονται πολλά μπακαλιαράκια μαζί και το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν γρήγορα (όχι να «βράζουν» μέσα στο λάδι).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 25η Μαρτίου: Όσα θέλει το παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας (ΦΩΤΟ)
Κουρκούτι μπίρας
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).
Κουρκούτι με ούζο
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
3-4 κουταλιές της σούπας ούζο
Διαλύετε μέσα στο γάλα τη σόδα και προσθέτετε το αλεύρι. Ρίχνετε το ούζο και ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα.
Κουρκούτι με γάλα και αυγό
1½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
150ml γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 χτυπημένο αυγό
Διαλύετε μέσα στο γάλα τη σόδα και προσθέτετε το αλεύρι. Ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε με ένα πιρούνι μέχρις ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα
Κουρκούτι με κορν φλάουρ του Λευτέρη Λαζάρου
150 γρ. κορν φλάουρ
300 γρ. αλεύρι
620 ml μπύρα
Διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).
Κουρκούτι με μαγιά από τον Άκη Πετρετζίκη
500 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι
1 κουτάκι μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
4 φακελάκια μαγιά ξερή
αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ανακατεύετε το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σε ξεχωριστό σκεύος ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτετε στο μπολ της μπίρας. Ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το μείγμα για 1-2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε
Πηγή: