Την προετοιμασία για το χειμώνα που έρχεται, την ασφάλεια των προσφύγων, την επίσπευση της μετεγκατάστασης και την αποσυμφόρηση των νησιών, έθεσε ως προτεραιότητες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε και με την οποία κλείνει η διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα, ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ενόψει χειμώνα, καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, στάθηκε στο μεγάλο χρονικό διάστημα που οι πρόσφυγες περιμένουν για την έκβαση των αιτημάτων τους, καθώς και στις ευάλωτες ομάδες (γυναίκες μόνες με τα παιδιά τους, άτομα τρίτης ηλικίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι) που βρίσκονται εκτεθειμένες σε περιπτώσεις φιλονικίας ή συγκρούσεων στις δομές φιλοξενίας. Πρόσθεσε πως, σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους, χρειάζονται ακόμα 600 θέσεις φιλοξενίας στις ειδικές προστατευόμενες δομές.
Ο κ. Γκράντι διατύπωσε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό, τις οργανώσεις και όσους εργάζονται στο Προσφυγικό για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. «Συνάντησα περισσότερη αλληλεγγύη, παρά εχθρότητα», ανέφερε ο κ. Γκράντι και συνεχάρη την κυβέρνηση που, όπως είπε, προσπαθεί να διατηρήσει αυτό το κλίμα.
Εκτίμησε πως το 80% των σχεδόν 28.000 προσφύγων, όπως προκύπτουν από την πρόσφατη ολοκλήρωση της προκαταγραφής, εμπίπτουν στις κατηγορίες για μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση.
Παραδεχόμενος πως το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωράει με αργούς ρυθμούς, δεσμεύτηκε πως θα ταξιδέψει στις χώρες που έχουν συμφωνήσει να δεχτούν πρόσφυγες και θα τις πιέσει να επιταχύνουν τα προγράμματά τους, καθώς από τους 5.142 ανθρώπους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεκτοί από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο 2.681 τελικά έχουν μετεγκατασταθεί.
Ο κ. Γκράντι περιέγραψε πως κάποιοι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να φύγουν και θα μείνουν στην Ελλάδα, για το λόγο τούτο είναι αναγκαίο να υπάρχει πλάνο ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης και στην εργασία.
Επίσης, εξήγησε, πως χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης, στην περίπτωση που αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, αν και, κατά την άποψή του, δεν θα υπάρχει δραστική αλλαγή, θα διατηρηθεί, δηλαδή η εικόνα από μηδενικές ροές κάποιες μέρες, έως 200 άτομα το πολύ σε άλλες.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών, επισήμανε ο κ. Γκράντι, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι περισσότεροι διαμένοντες ακόμα στα νησιά μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο κ. Γκράντι κατά τη διήμερη επίσκεψή του μετέβη σε ένα ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ένα διαμέρισμα που μένει μια οικογένεια ενταγμένη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και στις δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας σε Λαγκαδίκια και Ραιδεστό. Παράλληλα συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δήμαρχος Ρεθύμνου: "Η έλλειψη σχεδίου και η προχειρότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο προσφυγικό"
Κομισιόν: 11 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό
Τσίπρας προς Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ: Να βρούμε μόνιμη λύση για τη Συρία