Θεσσαλονίκη: Το απόγευμα της 7ης/11 το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, ΕΚΘ και συνδικάτων

 
Θεσσαλονίκη: Το απόγευμα της 7ης/11 το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, ΕΚΘ και συνδικάτων

Ενημερώθηκε: 03/09/19 - 15:37

"Οι κυβερνήσεις πέφτουν μα οι αντεργατικές πολιτικές μένουν", δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι θα θέσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο στο συλλαλητήριο των συνδικάτων που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα "Αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση".

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ενόψει του συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή προέδρων και εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Μουτάφης υπογράμμισε πως η ΓΣΕΕ διεκδικεί: Αποκατάσταση της Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, καθώς και του πλαισίου πλήρους απασχόλησης και των μισθών, ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση και ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα δίνει συντάξεις-φιλοδωρήματα, αλλά που θα ανταποκρίνεται στο ύψος των κρατήσεων των ασφαλισμένων.

Ο κ. Μουτάφης κατήγγειλε την κυβέρνηση για "αιφνιδιαστικές", όπως είπε, τροπολογίες στα εργασιακά και την κάλεσε να τις αφήσει και να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε και την ηγεσία της ΓΣΕΕ στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ύστερα από πέντε χρόνια, καθώς ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν τη συναντούσε.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε στην εβδομάδα δράσεων στη Θεσσαλονίκη, με κορύφωση το συλλαλητήριο του Σαββάτου, λέγοντας πως την Πέμπτη θα παρουσιαστούν συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία με εξειδίκευση για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης ανέφερε πως την Παρασκευή θα γίνει εκδήλωση για την απασχόληση.

Τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της "Εγνατίας Οδού" και σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης σημείωσε:

- Συνεχίζεται η απαξίωση της ΕΛΒΟ και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετάταξης των εργαζομένων.

- Σχετικά με το Χαλυβουργείο μίλησε θετικά για τις προσπάθειες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Πιτσιόρλα, και είπε ότι αναμένεται στους επόμενους μήνες ο επενδυτής να προχωρήσει στις 400 προσλήψεις που έχει δεσμευτεί.

- Για τον ΟΑΣΘ χαιρέτισε τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, επειδή, όπως είπε, είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων.

- Ως προς το Μετρό παρατήρησε ότι δικαιώνεται το ΕΚΘ που είχε μιλήσει για καθυστερήσεις στην υλοποίησή του και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το Σταθμό Βενιζέλου.

Εξάλλου, άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης παρουσίασαν μια ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους, λόγω της υψηλής ανεργίας, της "μαύρης" εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα ποσοστά ανεργίας που έδωσαν και ανά νομό έχουν ως εξής: Θεσσαλονίκη 30%, Κιλκίς 30%, Πιερία 19%, Χαλκιδική 16%-18% το καλοκαίρι, Καστοριά 55%-60%, Ροδόπη 40%, Ξάνθη 45%, Έβρος 13%, Σέρρες 28%-29%, Φλώρινα 42%, Δράμα 20%, Πέλλα 30%.

Όπως είπαν, στη Φλώρινα η ανεργία στους νέους αγγίζει το 75%, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται και υπάρχει "στρατιά ημιανέργων".

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, στις Σέρρες και τον Έβρο έχουν κλείσει τα εργοστάσια ζάχαρης. Στη Δράμα και την Καβάλα συμβαίνουν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε λατομεία τα τελευταία χρόνια και τα Εργατικά Κέντρα ζητούν να γίνονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

Στη Ροδόπη από τα 99 εργοστάσια που υπήρχαν έκλεισαν όλα εκτός από 10 μέχρι το 2012 και η κατάσταση δεν άλλαξε. Δεν άνοιξε το εργοστάσιο της ΕΝ.ΚΛΩ και το μόνο θετικό γεγονός είναι ότι μία εταιρία γενοσήμων θα λειτουργήσει και δεύτερη μονάδα που θα προσλάβει 400 άτομα.

Από την Ξάνθη, τόνισαν οι εκπρόσωποι, είχαν μεταναστεύσει στο Κατάρ και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης 10.000 οικοδόμοι. Όσοι πήγαν στο Κατάρ επιστρέφουν μετά από 4-5 χρόνια και είναι πλέον άνεργοι.

Στην Κοζάνη, όπως και στη Φλώρινα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Στη Χαλκιδική το Εργατικό Κέντρο τονίζει πως ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές και περιμένει το επόμενο διάστημα να γίνουν 1.000 προσλήψεις στην εν λόγω επένδυση.