Μετά την καταστροφή η απόγνωση και τώρα η αγωνία για το αύριο για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που βλέπουν το βιος τους θαμμένο κάτω από τις λάσπες.
Από την άλλη, με αδιάκοπους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών και τη διασφάλιση συνθήκων για την επάνοδο των κατοίκων στα χωριά τους, στα σπίτια τους.
Πρώτο μέλημα η ταφή των χιλιάδων νεκρών ζώων -καθώς αποτελούν εστίες μόλυνσης. Υπολογίζεται ότι πνίγηκαν περισσότερα από 110.000 ζώα και πτηνά- και η απομάκρυνση των σωρών από σκουπίδια στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές και κάτοικοι πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα.
Προβλήματα στις μετακινήσεις
Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα, τόνισε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Επιπλέον, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και επίκειται να δοθεί το ρεύμα προς Λάρισα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Αναφορικά με την κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
48 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 65 με λοιμώξεις αναπνευστικού από τις πλημμυρισμένες περιοχές
Για τα θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν προκύψει στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση του συντονιστικού κέντρου στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σύμφωνα με όσα είπε η κ, Αγαπηδάκη, στις 26 δομές υγείας που βρίσκονται στις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, έχουν προσέλθει 1.396 άτομα για διάφορα ζητήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, έχουν διαγνωστεί 48 άτομα με γαστρεντερίτιδα (δύο περισσότερα από χθες) και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού (41 περισσότερα από χθες).
Αναφορικά με το νερό, η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε πως παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση (μπάνιο, πλύσιμο προσώπου, δοντιών και μαγείρεμα) - μεταξύ άλλων - στον Βόλο, στο Νότιο Πήλιο, στον Παλαμά, στα Φάρσαλα, στη Φήκη και στη Φαρκαδόνα.
Σε ποιους δήμους είναι κατάλληλο το νερό
Αναλυτικά οι περιοχές όπου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι οι εξής:
Μαγνησία
Δήμος Βόλου: Δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ακατάλληλο
Δήμος Παλαμά: Ακατάλληλο
Δήμος Σοφάδων: Ακατάλληλο
Δήμος Αργιθέας: Ακατάλληλο
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ακατάλληλο
Λάρισα
Δήμος Φαρσάλων: Ακατάλληλο
Δήμος Κιλελέρ: Ακατάλληλο
Τρίκαλα
Δήμος Πύλης: Ακατάλληλο
Δήμος Φαρκαδόνας: Ακατάλληλο