Στη βούληση των ΕΛΠΕ να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες, αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου.
Και προκειμένου, να μεταβεί η χώρα από το «μύθο» και τις προσδοκίες γενεών στο πραγματικό μέγεθος των αποθεμάτων που κρύβει στα σπλάχνα του ελληνικό υπέδαφος και στην ακριβή τεχνοοικονομική δυνατότητα εκμετάλλευση αυτών, προχώρησε σε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις. Περιέγραψε 5 αναγκαιότητες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας:
α) Της άμεσης ολοκλήρωσης των υπό εξέλιξη διεθνών διαγωνισμών για 3 χερσαίες και 2 θαλάσσιες περιοχές και κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
β) Της άμεσης προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, μετά την αναμενόμενη αποδοχή της αίτησης ενδιαφέροντος για δύο περιοχές της Κρήτης που υπεβλήθη από Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ..
γ) Της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει ελκυστικότερο, σύμφωνα με τη διεθνή αγορά και, παράλληλα, την ενσωμάτωση στη νομοθεσία ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων των υφιστάμενων Συμβάσεων Μίσθωσης με σκοπό την ενότητα δικαίου και τη νομική ασφάλεια.
δ) Της συστηματικής διεθνούς προβολής του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας.
ε) Της προσέλκυσης των σημαντικών διεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών που διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να επενδύσουν, με προφανείς τις θετικές επιπτώσεις στην εθνική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Μία αποστροφή του λόγου του κ. Τσοτσορού περί στόχευσης των ΕΛΠΕ να συμβάλλουν «στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες, για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων», παρερμηνεύτηκε από μερίδα του Τύπου πως τα ΕΛΠΕ ζητούν οριοθέτηση ΑΟΖ και έρευνες πέραν των 6 μιλίων.
Μάλιστα η εφημερίδα «Καθημερινή» ψέγει τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. ότι θίγει ένα ζήτημα που για την Τουρκία αποτελεί αιτία πολέμου, πληροφορώντας παράλληλα τους αναγνώστες της ότι οι επίμαχες τοποθετήσεις του Στ. Τσοτσορού «σχολιάστηκαν αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επεσήμαναν τη σοβαρότητα των θεμάτων και τον χειρισμό τους εξ αυτού αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Τα ΕΛΠΕ θεωρώντας λανθασμένη τη «μετάφραση» των λεγομένων του κ. Τσοτσορού, εξέδωσε ανακοίνωση όπου διευκρινίζει ότι ρόλος της εταιρείας δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και πως τα ΕΛΠΕ δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
Αναλυτικά η απάντηση των ΕΛ.ΠΕ. στην «Καθημερινή» έχει ως εξής:
«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου ΠΣΕΕΠ και ΕΕΤΙ, δεν επιδέχονται παρερμηνείες.
»Ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.
»Τον εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει.
»Ο ρόλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.
»Ρόλος της ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των "οικοπέδων" που προκηρύσσονται από το αρμόδιο Υπουργείο. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε Κυβερνητικής πολιτικής.
»Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ και απ' όσα είπε ο κ. Τσοτσορός από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου, πέρασε απαρατήρητη η ουσία όσων είπε ο πρόεδρος του Ομίλου.
Τι εξήγησε ο κ.Τσοτσορός; Ότι παρά το ότι την τελευταία πενταετία έχει δημόσια εκφρασθεί η πολιτική βούληση για αποφασιστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης των ερευνητικών διαδικασιών, η επί δεκαετίες παθητική ή στην καλύτερη περίπτωση μειωμένης προτεραιότητας, αντιμετώπιση του ζητήματος από την Πολιτεία είχε ως συνέπεια το όλο εγχείρημα να επιτελείται σήμερα σε μια χρονική συγκυρία, όπου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, οι εξελίξεις και οι χρηματοπιστωτικές επιλογές τείνουν ολοένα και περισσότερο να καθορίζονται από τον ευρύτερο σχεδιασμό περί περιορισμού της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
Fast track διαδικασίες
Έστω κι έτσι, όμως, ο επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. επικαλούμενος και την εκφρασμένη βούληση της Πολιτείας να υιοθετήσει διαδικασίες fast track, είπε ότι ο τα ΕΛ.ΠΕ. αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εισήγηση του νέου προέδρου και CEO της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννη Μπασιά, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου θα διαμορφωθεί, έστω και καθυστερημένα, ο οδικός χάρτης προγραμματισμού και ολοκλήρωσης της διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής της ελληνικής Πολιτείας για το εγγύς και απώτερο μέλλον.
Ανεξαρτήτως, πάντως των όποιων δυσκολιών, ο Στ. Τσοτσορός ξεκαθάρισε ότι ο Όμιλος κινείται συστημικά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών, για την από κοινού εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, καταρχήν, στο ερευνητικό εγχείρημα, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα (βλ. συμμετοχή της Total και της Edison στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση του ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή και της ExxonMobil από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την Total), στην υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για να ερευνηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη θαλάσσια περιοχή εγγύς της Κρήτης.
Πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα
Στο ίδιο συνέδριο ο δ/νων σύμβουλος του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρης Στεργιούλης, εξέθεσε τις απόψεις του για τις προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Καταρχάς ο κ. Στεργιουλής υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 53% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, στοιχείο που από μόνο του είναι αρκετό για να καταδείξει την ευάλωτη θέση της Ε.Ε. σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις. Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Στεργιούλη κλειδί για την αποφυγή τέτοιων κρίσεων και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας είναι η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η ενίσχυση της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η υλοποίηση μιας συνεκτικής εξωτερικής δράσης με κοινά αποδεκτές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ότι αυτή επιτυγχάνεται μέσω συγκεκριμένων δράσεων σε επιμέρους τομείς που επηρεάζουν την επάρκεια εφοδιασμού.