Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό άκρα μυστικότητα

 
Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό άκρα μυστικότητα

Ενημερώθηκε: 01/06/17 - 09:28

Στη Βουλή και υπό άκρα μυστικότητα συνεδρίασε χτες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξεταστούν τα τελευταία δεδομένα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, στη συνεδρίαση επικράτησε αμηχανία με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκφράζει για άλλη μια φορά την αγωνία της για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για το χρέος.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια σε σχέση με την τροπή που μπορεί να πάρει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την υπόθεση του χρέους.

Όπως γράφει το Έθνος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αθήνα αναμένει καθαρή λύση για το χρέος, ώστε να προχωρήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Το Μαξίμου σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξετάζει όλες τις επιλογές που θα οδηγήσουν σε λύση χωρίς αστερίσκους. Δεν αποκλείεται, πάντως, η λύση να μετατεθεί για τις 22 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Τσίπρας είχε επαναλάβει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο δεσμεύσεων της και τώρα καθήκον των δανειστών είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Ελλάδα -διεμήνυσε- θα κάνει δεκτή μονάχα μία λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

πρόταση συνεννόησης στην αντιπολίτευση

Από την άλλη απηύθυνε και :

«Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», τόνισε μεταξύ άλλων χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε απευθύνοντας πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις σε διαδικασία συνεννόησης::

«Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας».

Μια προσκληση που εκτός του ότι επιδιώκει να κάνει συμμέτοχο της διαδιακαίας στην τελική της φάση την αντιπολίτευση, προασπαθεί σε ένα πρώτο επίπεδο να της επιρρίψει ευθύνη για άγονη στάση.

Ισχυρίστηκε ότι «εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες ημέρες ή μήνες, μια εκλογική νίκη ή ήττα, εδώ κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι αλλά και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».

Και είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός διατυπώνει πρόταση για διάλογο προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί βέβαια η «αναγνωριστική» πρόταση του κ. Παπαδημούλη η οποία δεν είχε απορριφτεί κάθετα.