Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών των νησιών του βορείου Αιγαίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος για το προσφυγικό

 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών των νησιών του βορείου Αιγαίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος για το προσφυγικό

Ενημερώθηκε: 05/12/17 - 11:49

Έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, έχουν δώσει, για σήμερα, ραντεβού πολίτες από τα νησιά του βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα πέντε νησιά που υπάρχουν hotspots, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, παραμένουν πάνω από 15.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τον τελευταίο χρόνο πάνω από 15.000 έχουν επίσης μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Μόνο τον τελευταίο μήνα από τα νησιά έχουν μεταφερθεί 3.515 άτομα, εκ των οποίων 1.361 από τη Μόρια της Λέσβου. Η άρση του γεωγραφικού περιορισμού γι’ αυτούς τους ανθρώπους πραγματοποιήθηκε, κυρίως διότι κρίθηκαν «ευάλωτοι» και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα επιστροφών προς την Τουρκία – όταν και εφόσον πραγματοποιηθούν. Κατανεμήθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα όπου διαβιούν, όχι χωρίς προβλήματα αλλά σε καλύτερες συνθήκες, αναμένοντας να κριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει.

Μαζί τους και οι νησιώτες της Αττικής, οι τελευταίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δήμων των νησιών απ' όπου κατάγονται, αλλά και ομοσπονδιών τους στην Αττική. «Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα νησιά μας, από νησιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησιά φυλακές» είναι το κεντρικό σύνθημα της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αιτήματα της συγκέντρωσης είναι:

- Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας,

- Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων,

- και η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Λεσβιακός Λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών» είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.