Στρατιωτική βάση στην ΠΓΔΜ σχεδίαζε η Αγκυρα

 
Στρατιωτική βάση στην ΠΓΔΜ σχεδίαζε η Αγκυρα

Ενημερώθηκε: 25/06/18 - 15:37

Την αναχαίτιση μιας μεγάλης απειλής κατάφερε η χώρα μας συνάπτοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Στην εύλογη απορία «τι κερδίσαμε από τη συμφωνία;», που απασχολεί την κοινή γνώμη, η απάντηση είναι ότι «σπάσαμε» το βόρειο σκέλος μιας τουρκικής «δαγκάνας» που σκόπευε να μας κλείσει και να μας «σφίξει» από βόρεια και ανατολικά.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική όχι μόνο έσωσε τη Μακεδονία από μια μελλοντική κατάσταση πολιορκίας και ομηρίας, αλλά παράλληλα επέκτεινε τον ζωτικό μας χώρο στον Βορρά, αποσπώντας την ΠΓΔΜ από την τουρκική επιρροή και εντάσσοντάς τη στη δυτική σφαίρα επιρροής.

Τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της ΠΓΔΜ -σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα- επεδίωκε, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Άγκυρα με την εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή έπειτα από έναν αιώνα…

Εκτός από το να βρεθούν στα μετόπισθέν μας, αφού από τον Εβρο δεν μπορούν να προελάσουν, στόχος των γειτόνων μας ήταν από αυτό το στρατηγικό σημείο να θέσουν σε «ομηρία» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ελέγχοντας τον Διευρωπαϊκό Διάδρομο 10, ο οποίος ενώνει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας με το Σάλτσμπουργκ μέσω Λιουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου και Σκοπίων, όπως και τη μελλοντική σύνδεση του Αξιού με τον Δούναβη, ενός τεραστίου τεχνικού έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Από την ίδια θέση οι Τούρκοι θα απειλούσαν επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δηλαδή τους αγωγούς που περνούν και θα περάσουν από ελληνικό έδαφος.

Η τοποθεσία της τουρκικής βάσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ήταν μακριά από το Πολύκαστρο. Σε αυτή οι Τούρκοι σκόπευαν να αναπτύξουν άρματα μάχης, αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, απειλώντας ευθέως και διαρκώς τη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη χώρα μας από το έδαφος της ΠΓΔΜ, τότε Γιουγκοσλαβίας, αναγκάζοντας την πατρίδα μας σε συνθηκολόγηση.

Είχε προειδοποιήσει

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε προειδοποιήσει για τον τουρκικό κίνδυνο από τον Βορρά. Μιλώντας δημοσίως σε μια σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο αρχηγός του Ποταμιού υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων να χρονίζει, γιατί καιροφυλαχτεί η Τουρκία. Οπως είχε αποκαλύψει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ αεροπορική βάση στα Σκόπια ως αντάλλαγμα για τη στήριξη και βοήθειά του. «Θα επιτρέψουμε να έχουμε και στα βόρεια σύνορά μας τουρκική βάση, τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη;» απορούσε. Τις ίδιες προειδοποιήσεις επανέλαβε πρόσφατα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, όταν, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Θα πω ότι ειδικά σήμερα επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονές μας. Να μην τους δώσουμε “πακέτο” στους Τούρκους».

Η τουρκική απειλή μέσω ΠΓΔΜ επισημάνθηκε και από τη βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία ιδεολογικά ανήκει στον σοσιαλπατριωτικό χώρο. «16 Φεβρουαρίου 2018. Συνάντηση του Προέδρου του γειτονικού κράτους, κ. Ιβανόφ, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα. Δίνουν τα χέρια. Και λένε ότι θα πάνε μαζί και θα προσπαθήσουν στη συμφωνία και στη διαπραγμάτευση που γίνεται με την ελληνική κυβέρνηση να έχουν κοινή στόχευση. (…) Παρατηρώντας τώρα τη διεθνή αντίδραση στη συμφωνία που έρχεται ανάμεσα στη δική μας και τη γειτονική χώρα, βλέπουμε ότι ο μόνος που δεν χάρηκε και δεν είδε θετικά τη συμφωνία από τη διεθνή κοινότητα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει την αξιωματική αντιπολίτευση. (…) Γιατί άραγε ο Ερντογάν δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμφωνία; Μήπως χάνει τον ηγεμονικό του ρόλο στα Βαλκάνια; Εσείς τι θέλετε; Να αφήσουμε τον Ερντογάν να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια ή να προσπαθήσουμε αυτό τον ρόλο να τον παίξει η δική μας χώρα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά η κυρία Τελιγιορίδου από το βήμα της Βουλής.

«Τουρκική δαγκάνα»

Ο Νίκος Κοτζιάς επανειλημμένα έχει μιλήσει δημοσίως για τους τουρκικούς σχεδιασμούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη διττή απειλή εξ ανατολών και στο λεγόμενο «ισλαμικό τόξο» που η Τουρκία αγωνίζεται να δημιουργήσει στα βόρειά μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το έχει περιγράψει ως μια «δαγκάνα» που θέλει να σφίξει την Ελλάδα. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς εξήγησε για μια ακόμη φορά:

«Ο κόσμος αλλάζει, γύρω μας έχουμε φωτιές και πολέμους, έχουμε αστάθειες, έχουμε μια τρελαμένη Τουρκία, έχουμε πόλεμο στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ και πρέπει να έχουμε σταθερότητα. Αν δεν έχουμε σταθερότητα, η αστάθεια στην περιοχή του μικρού αυτού κράτους των Σκοπίων θα έρθει πάνω μας. Επιπλέον, αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις, που σαν δαγκάνα από Ανατολή και Βορρά θα μας σφίγγουν», είπε και συνέχισε:

«Oποιος έχει αντίληψη για τον μακρύ χρόνο αντιλαμβάνεται ότι η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή, φίλους που θα εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από εμάς και δεν θα δίνουν πατήματα σε τρίτες δυνάμεις να εκδηλώσουν επιθετικότητα. Εγώ σας κάνω μόνο την εξής σημείωση: σήμερα οι ελίτ, οι ηγετικές δυνάμεις της “Βόρειας Μακεδονίας” και η Στρατιωτική τους Ακαδημία, βρίσκονται υπό την εκπαίδευση της Τουρκίας. Σ’ όποιον του αρέσει να μου το πει. Εμένα δεν μου αρέσει».

«Σχέδιο Φίλιππος»

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν έκρυψε ποτέ ότι ο στόχος του να διευθετήσει εκκρεμότητες δεκαετιών της εξωτερικής μας πολιτικής στα Βαλκάνια δεν οφείλεται μόνο στον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε η χώρα μας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ως πυλώνας σταθερότητας, προμαχώνας της Δύσης και νοτιοανατολικό σύνορο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και για να στραφούμε απερίσπαστοι στην αντιμετώπιση της απειλής από την Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών εδώ δεν πρωτοτυπεί καθόλου, αφού εφαρμόζει αρχαίο σχεδιασμό. Οι φιλίστορες γνωρίζουν ότι ήταν η ομάδα πατριωτών διανοουμένων γύρω από τον ρήτορα Ισοκράτη που σε μια εποχή ανάλογης αγωνίας με τη δική μας (4ος αιώνας π.Χ.), αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο εξ ανατολών, που τότε ήταν η Περσία, εισηγήθηκε την εθνική ενότητα για την αναχαίτισή του.

Η ομάδα του Ισοκράτη καθοδήγησε τον Φίλιππο της Μακεδονίας να εξουδετερώσει την περσική διείσδυση στα βόρεια σύνορά μας, στις τότε Ιλλυρία (Αλβανία) και Παιονία (ΠΓΔΜ), για να μπορέσουν στη συνέχεια οι Ελληνες απερίσπαστοι να αντιμετωπίσουν το τότε ανατολικό πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τον περσικό χρυσό που εκείνη την περίοδο είχε πλημμυρίσει τις ελληνικές πόλεις-κράτη, εξαγοράζοντας πολιτικούς και ρήτορες που υπονόμευαν την εθνική ενότητα διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, όπως ότι οι Μακεδόνες ήταν «βάρβαροι» που «απειλούσαν την ελληνική ελευθερία», τελικά επικράτησε ο εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος έληξε τον ανατολικό κίνδυνο και κατέστησε τον Ελληνισμό κυρίαρχο σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή για μια χιλιετή περίοδο.

ΠΗΓΗ: Το άρθρο είναι του Στέφανου Μυτιληναίου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.