Στην ανοικτή θάλασσα, οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει - σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ - η φάλαινα του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη στην παραλία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου.
Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.
Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.
Ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θαλάσσιο αυτό είδος που χτες το πρωί εντοπίστηκε στην παραλία του Αλίμου αποκάλυψε ότι ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: «από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο. Περιοχή είναι από τις σημαντικότερες περιοχές που ζει αυτό το κήτος».
Όπως δήλωσε, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κητώδες που ανάλογα την ηλικία του και το φύλο του φτάνει στη Μεσόγειο τα 5,5 μ.
Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Όπως αποκάλυψε εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.
“Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών. Μπορεί ο κόσμος να συγκινείται που το βλέπει ζωντανό στον Άλιμο, αλλά η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί για το είδος αυτό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, στο κέντρο του σπιτιού των Ζιφιών η Ελληνική Πολιτεία κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Συγκινούμαστε σήμερα που το γεγονός είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν συγκινούμαστε 365 ημέρες το χρόνο όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος”, επισήμανε.
Για το συγκεκριμένο κήτος που από χθες έχει κάνει την εμφάνισή του στον Σαρωνικό ο κ. Φραντζής εξέφρασε την άποψη πως μπορεί στο στομάχι του να έχει πλαστικές σακούλες εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας.
“Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά”, δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”.