Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

 
Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Ενημερώθηκε: 03/10/17 - 14:33

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση στο Ελληνικό και αυτό που περιμένει η κυβέρνηση είναι «μια εισήγηση για περιορισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, τέτοια ώστε να μη συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης».

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις αναμένεται απόφαση που θα άρει το μπλόκο των… καθυστερήσεων, ώστε η επένδυση να μην είναι… μετέωρη:

  • για «κήρυξη περιορισμένης έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο»
  • για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)
  • για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)

    Βεβαίως, στην κυβέρνηση κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν μέχρι να αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ και, κατά πρώτον, να κατατεθεί από την επικεφαλής του συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη μια εισήγηση που θα κινείται πάνω-κάτω σε αυτή τη γραμμή και, κατά δεύτερον, να ολοκληρωθεί αισίως η ψηφοφορία επ’ αυτής, ώστε στα χέρια της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου να φθάσει μια πρόταση η οποία θα είναι συμβατή με την απελευθέρωση των εργασιών για την υλοποίηση της επένδυσης.

    Στο ΚΑΣ συμμετέχουν 15 αρχαιολόγοι και έχει διαμορφωθεί ένας περίεργος συσχετισμός, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε». Υστερα από όσα έχουν προηγηθεί, είναι περισσότερο από φυσιολογική η κυβερνητική επιλογή να διατηρούνται ορισμένες επιφυλάξεις. Φαίνεται ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση και λίγο έως πολύ υπάρχει προϊδεασμός για την πρόταση που θα εισηγηθεί η επικεφαλής του ΚΑΣ. Ωστόσο, καθώς ανάλογες διαβεβαιώσεις υπήρξαν και για τις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, εκφράζεται μεν αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά κανείς δεν θέλει να εμφανιστεί ως σίγουρος για την τελική έκβαση

    Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» επισημαίνουν ότι «η γνωμοδότηση του ΚΑΣ είναι υποχρεωτική, δεν είναι δεσμευτική», πλην όμως μια υπουργική απόφαση με αρνητική εισήγηση του ΚΑΣ θα είναι εκ των προτέρων αποδυναμωμένη!

    Σε κάθε περίπτωση, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύεται ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προκύψει και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν είναι η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Τα επόμενα βήματα

    Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί και το ΚΑΣ κηρύξει σε αρχαιολογικό χώρο την έκταση, από κει και πέρα μπορεί να νομοθετηθεί η σύντμηση των προθεσμιών για τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται.

    Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

    Επιφυλακτικοί οι «53»

    Το κλίμα πάντως σε κυβέρνηση και κόμμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας αποτελεί το γεγονός ότι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε στο iefimerida: «δεν ξέρουμε τι θέλει η κυβέρνηση, αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη νομιμότητα».

    Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δεν νοείται έγκρισή της χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στις διαδικασίες.

    Στο μεταξύ, ακολουθώντας τη «γραμμή» Σκουρλέτη, ο Νίκος Φίλης δήλωσε χθες (Αντ1): «Δεν πρέπει να δυσφημούμε τον κλάδο των αρχαιολόγων και την αρχαιολογική υπηρεσία που διαχρονικά δίνουν μια μάχη με βάση επιστημονικές αρχές για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Δεν πρέπει να τους θεωρούμε ύποπτους».

    Νέο μπλόκο

    προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων

    Νέο μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού μετά την οι οποίες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού (6.168.759τμ) δεν υπάγονται στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

    Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία, οι οποίες οργανώσεις στρέφονται κατά της Συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και του δασάρχη Πειραιά.

    Όπως υποστηρίζουν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

    Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

    Δεν είναι δάσος η έκταση των 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό- Δεκτή η ένσταση

    Την ίδια ώρα, δεκτή έγινε η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

    Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης θεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.

    Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων εθεωρείτο ότι κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

    Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως δασική έκταση είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση. «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό.

    «Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.