Σαν σήμερα, 8 Απριλίου 1827 ο Αγγλικός, ο Γαλλικός και ο Ρωσικός στόλος, υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιντεν, κατατροπώνει τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ, έξω από το Ναβαρίνο, στη σημερινή Πύλο.
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 (παλαιό ημερολόγιο) που δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.
Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:
217: Δολοφονείται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλας
628: Ο βασιλιάς της Περσίας Σορόης και ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ηράκλειος συνάπτουν ειρήνη.
1652: Ιδρύεται από τον Γιαν βαν Ρίμπικ στη δυτική Αφρική το Κέιπ Τάουν, ως μέσο ανεφοδιασμού της ολλανδικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών.
1730: Εγκαινιάζεται η πρώτη εβραϊκή συναγωγή στη Νέα Υόρκη.
1742: Πρεμιέρα στο Δουβλίνο για το ορατόριο «Ο Μεσσίας» του Τζορτζ Χέιντελ.
1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους Οθωμανούς.
1864: Στο πλαίσιο του αμερικανικού εμφυλίου, ξεκινά η μάχη του Μάνσφιλντ.
1886: Ο γερμανός επιστήμονας δρ. Καρλ Γκάσνερ δημιουργεί την πρώτη μπαταρία ξηρού στοιχείου. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρία UCAR (Energizer) θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.
1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.
1899: Η Μάρθα Πλέις είναι η πρώτη γυναίκα, που καταδικάζεται σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα.
1900: Στις ΗΠΑ, πλημμυρίζει ο ποταμός Κολοράντο, με αποτέλεσμα να πνιγούν 80 άνθρωποι.
1901: Στο Βέλγιο, το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών επιμένει στην ανάγκη για καθολική ψήφο.
1904: Δημιουργείται μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, η συμμαχία της Αντάντ (Εγκάρδια Συμφιλίωση).
1911: Το πρώτο τουρνουά σκουός παίζεται στο Harvard Club της Νέας Υόρκης.
1913: Αρχίζει να λειτουργεί στο Πεκίνο το πρώτο Κοινοβούλιο της Κινεζικής Δημοκρατίας.
1918: Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ηθοποιοί Τσάρλι Τσάπλιν και Ντάγκλας Φέρμπανκς συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ για τον πόλεμο, πουλώντας κουπόνια στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1919: Η Γενεύη ορίζεται έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.
1931: Σύμφωνα με το ελληνικό νομοσχέδιο περί Τύπου, η ελευθεροτυπία παραμένει απαραβίαστη.
1932: Η Ιταλία ζητάει να παραγραφούν όλα τα πολεμικά χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις.
1935: Το Κογκρέσο εγκρίνει τη σύσταση της Διοίκησης Εργατικής Προόδου, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό όργανο στα πλαίσια της πολιτικής του New Deal.
1939: Με υπόμνημα, που απέστειλε στον βασιλιά Γεώργιο Β, ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, προτείνει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
1941: Οι Γερμανοί «ραγίζουν» το μέτωπο στη «Γραμμή Μεταξά» της ελληνικής άμυνας.
1942: Ενώ το Λένινγκραντ πολιορκείται στενά από τους Γερμανούς, η Σοβιετική Ένωση καταφέρνει να ανοίξει σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων.
1945: Απαγχονίζεται ο Γερμανός πάστορας Ντίτριχ Μπονχέφερ, που εναντιωνόταν στις αντισημιτικές αρχές των Ναζιστών.
1949: Οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν το «καθεστώς κατοχής» της Γερμανίας.
1952: Με ραδιοφωνικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανακοινώνει την κατάσχεση όλων των μονάδων επεξεργασίας χάλυβα, προκειμένου να αποτραπεί μια γενική απεργία.
1953: Ο Τζόμο Κενυάτα, ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Κένυας, καταδικάζεται από την αγγλική διοίκηση στη χώρα, με την κατηγορία ότι, οργάνωσε τα βίαια επεισόδια των «εξτρεμιστών» Μάο Μάο εναντίον της αποικιακής κυβέρνησης.
1963: Ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Θα παραμείνει στην θέση του έως τις 28 Απριλίου 1954.
1963: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.
1972: Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη «Ματωμένη Κυριακή» στη Βόρειο Ιρλανδία, κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back To The Irish». Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.
1985: Μήνυση κατά της χημικής βιομηχανίας «Union Carbide» υποβάλλει η Ινδία, κατηγορώντας την για το θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.000, ύστερα από διαρροή τοξικών αερίων.
1986: Δολοφονείται στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος βιομήχανος Δημήτριος Αγγελόπουλος (της «Χαλυβουργικής»).
1986: Ο ηθοποιός Κλιντ Ίστγουντ εκλέγεται δήμαρχος της πόλης Καρμέλ στην Καλιφόρνια, συγκεντρώνοντας 72%.
1989: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.
1990: Πρεμιέρα για το «Twin Peaks», μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές των ΗΠΑ.
1990: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ’ ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%..
1994: Η αστυνομία βρίσκει το πτώμα του Κερτ Κομπέιν. Ο ηγέτης των Nirvana έχει αυτοκτονήσει με όπλο από τις 5 Απριλίου.
1995: Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ακόμη ένα από τα τελευταία προπύργια των Τσετσένων αυτονομιστών, την κωμόπολη Σαμάσκι, ύστερα από ένα 48ωρο σφοδρού βομβαρδισμού.
2002: Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.
2006: Στο Οντάριο του Καναδά η αστυνομία βρίσκει τα πτώματα οκτώ ανδρών που έχουν δολοφονηθεί με όπλο. Σύντομα το έγκλημα συνδέεται με την συμμορία μοτοσικλετιστών «Bandidos».
Σαν σήμερα γεννήθηκαν
563 π.Χ.: Ο Βούδας, θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του βουδισμού.
1798: Ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας.
1869: Ο Αμερικανός νευροχειρούργος, Γουίλιαμ Κάσινγκ, που εισήγαγε πολλές καινοτομίες στον τομέα της χειρουργικής του εγκεφάλου, ενώ η συνδρομή του ήταν σημαντική και στην αντιμετώπιση της παράλυσης του προσώπου, των εγκεφαλικών όγκων και της εσωτερικής αιμορραγίας στα μωρά.
1891: Ο Όλε Κρίστιανσεν, δανός ξυλουργός και κατασκευαστής παιγνιδιών, δημιουργός των παιγνιδιών Lego.
1892: Η Μαίρη Πίκφορντ, ηθοποιός και ιδρύτρια κινηματογραφικών στούντιο, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από την ταινία «American Sweetheart».
1938: Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.
1949: Ο Τζον Μάντεν, βρετανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. («Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι»)
1968: Η ηθοποιός Πατρίτσια Αρκέτ που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον σταρ του Χόλιγουντ, Νίκολας Κέιτζ, από το 1993 έως το 2001.
1977: Ο Μαρκ Σπένσερ, μηχανικός υπολογιστών και ιδρυτής της εταιρίας «Digium», γνωστής από το λειτουργικό σύστημα Linux.
Σαν σήμερα πέθαναν
1848: Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ιταλός συνθέτης της όπερας. («Άννα Μπολένα», «Το ελιξίριο του έρωτα», «Λουτσία Ντι Λαμερμούρ»)
1861: Ελίσα Ότις, αμερικανός εφευρέτης του ασανσέρ.
1916: Ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, Μπομπ Μπούρμαν, σκοτώνεται στον τελευταίο γύρο του αγώνα «Boulevard Race», όταν το αυτοκίνητό του χτυπά σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Από την πρόσκρουση σκοτώνονται επίσης ένας μηχανικός και ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίζονται πέντε θεατές.
1973: Ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο, σε ηλικία 91 ετών, στη βίλα του στη Γαλλία
1990: Ο Απόστολος Καλδάρας, λαϊκός συνθέτης
2013: Η Βαρόνη Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία», η οποία διατέλεσε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.