Ρόδος: Τραυματίστηκε 13χρονος που επιχείρησε τη δοκιμασία “Superman Challenge” στο TikTok

 
Ρόδος: Τραυματίστηκε 13χρονος που επιχείρησε τη δοκιμασία “Superman Challenge” στο TikTok

Ενημερώθηκε: 07/12/24 - 22:53

Ένα περιστατικό που φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους από τις προκλήσεις που κυκλοφορούν στα social media σημειώθηκε στο Γυμνάσιο Καλυθιών στη Ρόδο. Ένας 13χρονος μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος, επιχειρώντας τη δοκιμασία “Superman Challenge” που είναι δημοφιλής στο TikTok.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο EΡΤNews και την εκπομπή Newsroom, επαίνεσε τους εκπαιδευτικούς για την άμεση αντίδρασή τους, ενώ σημείωσε πως έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για να διαπιστωθεί αν υπήρξε οποιαδήποτε αμέλεια από την πλευρά τους.

«Το παιδί περπάτησε μέχρι το σχολείο των καθηγητών που αντέδρασαν σωστά και ακαριαία. Ωστόσο, μένει να δούμε αν υπήρξε και δική τους αμέλεια ή όχι», τόνισε η υφυπουργός. Αναφερόμενη στην κατάσταση της υγείας του 13χρονου, δήλωσε πως «είναι σε σταθερή κατάσταση και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του».

Η απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 16 ετών στα social media στην Αυστραλία

Η συζήτηση για την ασφάλεια των ανηλίκων στα social media λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις. Το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει στα άτομα κάτω των 16 ετών να διατηρούν λογαριασμούς σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο νόμος αυτός, ο οποίος ψηφίστηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής κοινοβουλευτικής περιόδου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2024.

Παρά την ευρεία υποστήριξη της κοινής γνώμης, με το 77% των Αυστραλών να συμφωνεί με το μέτρο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η νομοθέτηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του «Χ» (πρώην Twitter), Έλον Μασκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας για επιθυμία ελέγχου του πληθυσμού, ενώ ο ιδιοκτήτης του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ηπιότερους τόνους.

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την απόφαση «επιπόλαιη βιασύνη». Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι υπερασπίστηκε τη νομοθεσία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο προστασίας των ανηλίκων από τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Η απαγόρευση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια θωράκισης της ασφάλειας των παιδιών, όμως εγείρει ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ προστασίας και περιορισμού των ελευθεριών.

Η ανάγκη για δράση και ευαισθητοποίηση

Τα περιστατικά όπως ο τραυματισμός του 13χρονου στη Ρόδο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Αυστραλία αναδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ανήλικοι στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών απαιτεί συλλογική δράση από την πολιτεία, τα σχολεία, τους γονείς και τις ίδιες τις τεχνολογικές εταιρείες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ