Φωτιά ανάβει στο Βερολίνο ο Ερντογάν: Θέλει να μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση σε εγκαίνια τζαμιού

 
Φωτιά ανάβει στο Βερολίνο ο Ερντογάν: Θέλει να μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση σε εγκαίνια τζαμιού

Ενημερώθηκε: 15/09/18 - 14:36

Να πάρει την ρεβάνς για την απόρριψη του αιτήματος του για ανοικτή εκδήλωση στην Γερμανία πριν δυο χρόνια, επιχειρεί να πάρει τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό κλίμα στην Γερμανική Καγκελαρία για την Τουρκία.

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία έχει κλείσει για τις 27-29 Σεπτεμβρίου και αποτελεί ηδη μεγάλο πονοκέφαλο για την Αγγελα Μέρκελ, όχι μόνο για το περιεχόμενο των συνομιλίων και την αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων αλλά και για λόγους ασφαλείας καθως αναμένεται να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις από Κούρδους αλλα και γερμανικές οργανωσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Μερκελ δέχεται σκληρή κριτική και από τα δεξιά και από τα αριστερά για την επίσκεψη αυτή, καθώς ο Ταγίπ Ερντογαν δεν έχει κρύψει στα μηνύματα που στέλνει στα 2,5 εκατομμύρια Τούρκων στην Γερμανία να μην αφομοιωθούν, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της γερμανικής κοινωνίας, ενώ τροφοδοτεί και το αυξανόμενο ρατσιστικό ακροδεξιό κίνημα στην Γερμανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως κάθε άλλο παρά σεβάστηκε αυτές τις ευαίσθητες ισορροπίες και σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Diken έχει ζητησει από τις γερμανικές Αρχές την άδεια για να μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στα εγκαίνια τζαμιού στην Κολωνία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Γερμανική Αστυνομία εξετάζει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Βερολίνο κατά την διάρκεια της επίσκεψης την οποία θεωρεί πιο επικίνδυνη από εκείνη του προέδρου Μπους το 2002.

Το τζαμί λειτουργεί στο πλαίσιο της DITIB (Turkish-Islamic Union for Religious Affairs) της μεγαλύτερης τουρκοισλαμικης οργάνωσης θρησκευτικών υποθέσεων που διοικεί σχεδόν 900 τζαμιά με 800.000 μέλη.

Η οργάνωση αυτή είχε κατηγορηθεί μετα το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα ότι παρακολουθούσε τούρκους μεταναστες αλλα και Γερμανούς τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία, για να διαπιστώσει εάν είχαν δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν.

Hellasjournal 

Πηγή: