Παράθυρο για ενδεχόμενη αύξηση των τηλεοπτικών αδειών σε περισσότερες από 4 αφήνει η νέα παραγγελία "οριστικής εμπειρογνωμοσύνης" της κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η ΓΓΕΕ πάντως πριν από λίγο (απόγευμα Τρίτης) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τηλεοπτικές άδειες έχουν καθοριστεί με νόμο σε 4 και πως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Σε κάθε περίπτωση, η διάψευση της κυβέρνησης δεν απαντάει στα ερωτηματικά που γεννά η κίνησή της μέσω του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά να ζητήσει .
Για την μελέτη εγκρίνεται κονδύλι 20.000 ευρώ ενώ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που δημοσιεύτηκε στη Διάυγεια αναφέρεται: «Εγκρίνουμε τα από 25/02/2016, 29/02/2016 και 31/03/2016, καθώς και τα υπ' αριθμ. 20/16-06-2016, 21/07-07-2016 και 24/14-07-2016 πρακτικά της Πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων Διαγωνισμών και Απευθείας Ανάθεσης Προμηθειών Ειδών, Υλικών, Υπηρεσιών και Μελετών της Γ.Γ.Ε.Ε. και αναθέτουμε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Florence School of Regulation – Communications and Media, με έδρα Convento di San Domenico, Via delle Fontanelle 19, 50014 San Domenico di Fiesole, Italy και F.C.: 800.204.104.88, την εκπόνηση της οριστικής εμπειρογνωμοσύνης, σχετικά με το αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενόψει του διαγωνισμού, που διενεργείται, σε εφαρμογή του ν. 4339/2015. Η συνολική δαπάνη για την παροχή της προαναφερόμενης οριστικής εμπειρογνωμοσύνης από το ανωτέρω ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα δε δύναται να υπερβεί το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€). Οι υπόλοιποι όροι θα καθορισθούν στη σχετική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της Υπηρεσίας μας και του Αναδόχου».
Η παραγγελία της νέας μελέτης έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των υποψηφίων που έχουν καταθέσει αιτήσεις για πανελλαδική τηλεοπτική άδεια.
Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για τους υποψήφιους είναι: αν η "οριστική εμπειρογνωμοσύνη" (σ.σ. με υπογράμμιση στο οριστική) αποτελέσει το "παράθυρο" για τη χορήγηση και επιπλέον αδείας και το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να "τραβήξει" σε χρόνο και να μην ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου οπότε και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ξεκινούσαν οι δημοπρασίες για τις άδειες.
Εξάλλου, η αρμόδια επιτροπή διέκοψε την ενημέρωση που ξεκίνησε την Δευτέρα στους εκπροσώπους των καναλιών, για το πώς θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική δημοπρασία, μεταθέτοντας χρονικά την ενημέρωση αυτή μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης και των προδικαστικών προσφυγών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.
Διαβάστε την απόφαση για την παραγγελία νέας μελέτης για τις τηλεοπτικές άδειες
ΓΓΕΕ: Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν καθοριστεί με νόμο σε τέσσερις, και αυτό δεν αλλάζει
Για νόμιμη συνέχιση μιας διαδικασίας που άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφιση του νόμου 4339/2015, κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφορικά με την παραλαβή της οριστικής μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, η οποία αναρτήθηκε την Δευτέρα στη Διαύγεια τηρώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες σχετικά με τον κανονισμό προμηθειών δημοσίου.
«Ας μην επιχαίρουν λοιπόν όσοι βλέπουν τη λέξη διαγωνισμός σε δημόσια έγγραφα», αναφέρει η ΓΓΕΕ. Τέλος, σημειώνει ότι ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του νόμου 4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.