Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει… χαμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα. Έχει ονομασία μάλιστα καθώς θα λέγεται… «Ορέστης» και σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις θα έχουμε βροχές και καταιγίδες. Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες απόψεις που τονίζουν ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτε κι ότι είναι μια φυσιολογική αστάθεια του καιρού που δεν χρειάζεται να του δώσουμε μεγάλη σημασία.
Σάκης Αρναούτογλου και Γιάννης Καλλιάνος συμφωνούν ότι τελικά οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι και τόσο έντονες όσο αρχικά προβλεπόταν.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο «Ορέστης», όπως ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία, θα σαρώσει την Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά καταιγίδες, χιόνια, χαλαζοπτώσεις και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Διαβάστε στο thepressroom.gr, όλες τις προηγούμενες προβλέψεις για την κακοκαιρία με την επωνυμία «Ορέστης»
Η επιδείνωση του καιρού προβλέπεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Όπως αναφέρει το meteo, η διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα ανοικτά του Ιονίου την Κυριακή, το οποίο μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα κινηθεί προς τα ανατολικά προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο «Ορέστης» από το απόγευμα της Κυριακής θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Τη Δευτέρα, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) με σταδιακή επέκταση στις Σποράδες και στην Κρήτη.
Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, μετά τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, καθώς ο «Ορέστης» άλλαξε πορεία.
Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κακοκαιρία θα επηρεάσει τις εξής περιοχές:
Τη Δευτέρα (22/10)
Οι τοπικές βροχές που θα εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, που τοπικά θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και τοπικά στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.
Την Τρίτη (23/10)
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στη Στερεά Ελλάδα. Από τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές.
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου
Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου ενημερώνει για την αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία, τις -τελικά- περιορισμένες ποσότητες νερού που θα πέσουν στις περισσότερες περιοχές, αλλά και εκείνες που εμφανίζονται να δέχονται αρκετά έντονα φαινόμενα.
Αναλυτικά όσα γράφει ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ:
«Μάζεψαν» πολύ τις βροχές τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία!
Φίλες και φίλοι
Είχα επισημάνει στο δελτίο καιρού της Παρασκευής ότι κατά τη διάρκεια του Σαβ/κύριακου θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στο που θα εντοπίζονται οι πιο αξιόλογες βροχοπτώσεις.
Τελικά σημαντικές είναι οι αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία όσον αφορά στις βροχές το επόμενο 48ωρο στη χώρα.
Κι ενώ μέχρι και την Παρασκευή το πρωί όλα έδειχναν ότι οι βροχές εκτός από ποτιστικές θα ήταν και έντονες σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τις βροχές όχι μόνο να είναι πολύ λιγότερες και περιορισμένες σε έκταση αλλά και τελικά όχι τόσο έντονες όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Κάνοντας κλικ για μεγέθυνση στον προγνωστικό χάρτη θα δείτε ότι μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας οι περιοχές με ανοιχτό πράσινο το πολύ να δεχτούν κατά μέσο όρο από 1 έως 10 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο (όχι κάτι το ιδιαίτερο), οι περιοχές με το σκούρο πράσινο έως και 15 λίτρα (καλούτσικη βροχή), με σκούρο καφέ έως και 20 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο (χορταστική ποτιστική βροχή)!
ΟΙ υπόλοιπες αποχρώσεις των 30 λίτρων/τετραγωνικό μέτρο και πάνω αποτελούν τιμές βροχοπτώσεων οι οποίες χρήζουν μεν προσοχής καθώς μεγάλο ρόλο θα παίξει και η ένταση με την οποία οι συγκεκριμένες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις συγκεκριμένες περιοχές!
Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου
Ενα φυσιολογικό φθινοπωρινό φαινόμενο βλέπει και ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Σε ανάρτησή του αναφέρει:
ΠΟΛΥΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Πρόκειται για μια φυσιολογική μεταβολή του καιρού για την εποχή με βροχές και καταιγίδες που μόνο την Τρίτη θα είναι έντονες ειδικά στα κεντρικά και νότια. Ο κόσμος από την άλλη νομίζει ότι πρόκειται για κάτι συγκλονιστικό. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό θα καταστεί σαφές μετά το πέρας των βροχοπτώσεων.
ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ
Καταρχήν δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Από τη Δευτέρα το απόγευμα προς το βράδυ θα ξεκινήσει να είναι πολύ άστατος ο καιρός στη δυτική Ελλάδα καθώς επίσης και σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας.
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ – ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων και των κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα πιο έντονα αυτών να εκδηλώνονται στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Προφανώς στο «παιχνίδι» των -πιθανότατα- ισχυρών καταιγίδων θα μπει και η Αττική κατά τη διάρκεια της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας (της Τρίτης) οι βροχές θα είναι σχεδόν γενικευμένες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα αλλά και στο Ιόνιο. Επίσης στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα βρέχει με πιο έντονες τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται σε περιοχές των Κυκλάδων, της νότιας Κρήτης, τοπικά των Δωδεκανήσων και ίσως και σε τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου.
ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ – 7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Από πλευράς ανέμων φαίνεται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας και επομένως ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα τα μικρά πλοία.
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ
Οι χιονοπτώσεις δεν θα απασχολήσουν καμία περιοχή της χώρας πέρα από κάποια μεγάλα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ίσως χιονίσει σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (άνω των 2000 μέτρων). Επομένως το να μιλάμε για χιονοπτώσεις με αυτές τις μέγιστες θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον υπερβολικό.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Οι θερμοκρασίες μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη θα αγγίζουν τους 18-20 βαθμούς κελσίου και επομένως κάθε άλλο παρά χειμώνα θα το έλεγα και ειδικά στα τέλη του Οκτώβρη. Σχετικό κρύο θα επικρατήσει μόνο στη βορειοδυτική Ελλάδα (ανατολική Ήπειρος, δυτική και βόρεια Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία) και σε ορισμένες ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ – ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Από την Τετάρτη το μεσημέρι και στη συνέχεια το κύμα της κακοκαιρίας θα αρχίσει να εξασθενεί και επομένως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσει αφού θα έχει πια περιοριστεί στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Υπάρχει μια υποψία για περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Πέμπτη αλλά είναι κάτι που ακόμη κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να το πει.
ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΚΡΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ
Συμπεράσματα : Μόνο η Τρίτη -και ίσως και το πρωινό της Τετάρτης- θα είναι μια αρκετά βροχερή μέρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα καταιγίδων. Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται να γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη και επομένως οι 18-20 βαθμοί μαζί με βροχές ή καταιγίδες δεν είναι τίποτα παραπάνω από κάτι το εντελώς φυσιολογικό για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: tovima.gr