Ο Βαγγέλης που έγινε Ανδρομέδα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ο Βαγγέλης που έγινε Ανδρομέδα και ζητά αλλαγές σε ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάφτισης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 02/10/17 - 22:35

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο 30χρονος Βαγγέλης Ψαρός ζητά να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάφτισής του

Η ιδιαίτερη υπόθεση αλλαγής ταυτότητας εκδικάστηκε το πρωί της Δευτέρας από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης.

Πρόκειται για την υπόθεση της 30χρονης κατοίκου Μυτιλήνης, Ανδρομέδας Ψαρού, που ζητά να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησής της και βάφτισής της.

Συγκεκριμένα, ζητά να διορθωθεί το αναγραφόμενο φύλο από «άρρεν» σε «θήλυ -και ως προς το αναγραφέν κύριο όνομά της, να διορθωθεί και αυτό, και αντί του «Ευάγγελος» να αναγραφεί το νέο ορθό «Ανδρομέδα», το οποίο επέλεξε ως κύριο όνομα.
Επίσης, ως προς το αναγραφέν επώνυμό της, να διορθωθεί αυτό ως προς την κατάληξή του και, αντί του «Ψαρός», να αναγραφεί το νέο ορθό «Ψαρού», αντίστοιχο του θηλυκού φύλου της.

"

Όπως η κυρία Ψαρού υποστηρίζει με δημόσιες δηλώσεις της, δεν επιθυμεί να προβεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, παρά μόνο σε αλλαγή της ταυτότητας της -γεγονός σημαντικό για την καθημερινότητά της, αφού η ταυτότητά της δεν συνάδει με τη φυσική της παρουσία, κι έτσι αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα ταυτοπροσωπίας.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης για την υπόθεση Ψαρού αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου τέσσερις μήνες. Τονίζεται, επίσης, ότι η υπόθεση Ψαρού είναι η δεύτερη αντίστοιχη που θα εξεταστεί στα ελληνικά δικαστήρια τα τελευταία δέκα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Πέμπτη, ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων, ενώ αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη ή την Παρασκευή.