«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στα πεζοδρόμια μπροστά από τα νοσοκομεία που είναι γεμάτα. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν, καθώς οι νοσηλευτές -οδηγοί γυρίζουν απεγνωσμένα μέσα στην πόλη αναζητώντας ένα ελεύθερο κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο. Πολλοί ασθενείς με covid πεθαίνουν μέσα στα ασθενοφόρα. Τα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό χώρο ούτε για τους νεκρούς, που αποτεφρώνονται μαζικά». Ο Δρ. Σουβιράχ Τζον, επικεφαλής επιδημιολόγος στο νοσοκομείο «Sir Ganga Ram», στο Νέο Δελχί ,περιγράφει με δάκρυα στα μάτια την εμπόλεμη κατάσταση που βιώνει η πρωτεύουσα της Ινδίας, αντιμέτωπη με μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού την πανδημία. Εικόνες που για εμάς τους Ευρωπαίους φαντάζουν εξωπραγματικές, παρά τα τεράστια προβλήματα που επίσης αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι προς το παρόν «εκτός ελέγχου» στην Ινδία, λέει ο Φράνκλιν Τζόουνς, επικεφαλής Διαχείρισης Καταστροφών του διεθνούς οργανισμού βοήθειας World Vision ,στο Νέο Δελχί.
«Οι άνθρωποι ικετεύουν για ένα νοσοκομειακό κρεβάτι για τον εαυτό τους ή τους συγγενείς τους, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στα πεζοδρόμια μπροστά από τις υπερπλήρεις κλινικές».
Και ενός κακού μύρια έπονται: Τουλάχιστον 18 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κοροναϊό έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σε τετραώροφο νοσοκομείο στην πόλη Γκουτζαράτ ,στη δυτική Ινδία. Άλλα 50 άτομα διασώθηκαν, γράφει η εφημερίδα Times of India. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η ινδική εφημερίδα προκαλούν σοκ: Ανθρωποι που κάηκαν ζωντανοί πάνω σε φορεία και σε κρεβάτια… Δραματικές εικόνες που απλά συμπληρώνουν δυστυχώς τον εφιάλτη που ζει η χώρα των 1,35 δισεκατομμυρίου ανθρώπων…
Περίπου επτά εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί μόνο από τις αρχές Απριλίου. Η δραματική αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων οφείλεται πιθανώς και στη νέα μετάλλαξη του ιού Β.1.617.
«Σήμερα μόνο τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 400.000. Τις τελευταίες επτά ημέρες είχαμε κατά μέσο όρο 357.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη χώρα υπάρχει έλλειψη εμβολίων, κρεβατιών στα νοσοκομεία και αναπνευστήρων για τους πιο σοβαρά πάσχοντες» λέει ο Ινδός επιδημιολόγος, έχοντας φτάσει στο σημείο να σηκώνει ανήμπορος πλέον τα χέρια ψηλά.
Μισό δισεκατομμύριο κρούσματα
Από την έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 19 εκατομμύρια, αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι ίσως και 30 φορές περισσότερα-κάπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή…
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Ινδία είναι τώρα η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πολλά νοσοκομεία σήμερα δεν διαθέτουν πλέον αρκετές συσκευές οξυγόνου. Όλο το ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε καταστάσεις …επιβίωσης , ξεπερνώντας κάθε όριο σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης, προσπαθώντας να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές» ,λέει ο Δρ. Σουβιράχ Τζον. Η ινδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ήδη στρατιωτικά αεροπλάνα και τρένα για να μεταφέρει συσκευές οξυγόνου από διάφορες περιοχές της χώρας στην ιδιαίτερα πληγείσα πρωτεύουσα. Και οι απελπισμένοι συγγενείς προσπαθούν να αγοράσουν φιάλες οξυγόνου σε υπερτιμημένες τιμές στα κοινωνικά δίκτυα και στη μαύρη αγορά…
Πέρα από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, οι απλοί πολίτες έχουν επίσης ένα θλιβερό καθήκον: Να βοηθήσουν στα κρεματόρια για να αποτεφρώσουν τους νεκρούς συγγενείς τους…
"Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν είχε τόσο γρήγορη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων από τον κορονοϊό , όπως η Ινδία. Περιμέναμε ένα δεύτερο κύμα, αλλά όχι τόσο δραματικό", λέει ο Δρ. Σουβιράχ Τζον.
Ο Κρίστιαν Βάγκνερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα Ινδίας στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο, επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της χώρας. «Με το υποχρηματοδοτούμενο και συχνά προβληματικό σύστημα δημόσιας υγείας, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πρόκληση. Το ινδικό σύστημα δημόσιας υγείας έχει καταρρεύσει γιατί παραμελήθηκε εδώ και δεκαετίες», λέει ο Κρίστιαν Βάγκνερ.
Κατάσταση εκτός ελέγχου στο «φαρμακείο του κόσμου»
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη δραματική κατάσταση στην Ινδία: Πολλοί άνθρωποι ζουν μαζί σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο – συχνά κάτω από άσχημες συνθήκες υγιεινής .Επιπλέον, δεν υπάρχουν περιορισμοί επαφής σε πολλά μέρη της χώρας. Φυσικά και η νέα παραλλαγή ιού Β.1.617 θα μπορούσε επίσης να είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό των νέων μολύνσεων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη χαρακτηρίσει την μετάλλαξη του κορονοϊού B.1.617 που εμφανίστηκε στην Ινδία ως "ανησυχητική". Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η μετάλλαξη αυτή ευθύνεται εν μέρει για την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία. Ως "ανησυχητική» ,ο ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής χαρακτηρίσει τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική (B.1.351) και στη Βραζιλία (P.1) ,που πλέον ονομάζεται Βρετανική μετάλλαξη (B.1.1.7) .
Η προϋπόθεση για αυτήν την ταξινόμηση είναι ότι η μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο εύκολα, προκαλεί σοβαρότερες ασθένειες και δεν αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το τραγικό είναι όμως ότι Ινδία που έχει χαρακτηριστεί και ως το «φαρμακείο του κόσμου» γιατί παρασκευάζει το 60% όλων των εμβολίων στον κόσμο, δεν διαθέτει επαρκή αριθμό εμβολίων για τους πολίτες της. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Ινδία είχε παράσχει μάλιστα εμβόλια σε 17 φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ Covax . Στη χώρα διατίθενται δύο εμβόλια: το ινδικό Covaxin και το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο παρασκευάζεται με άδεια στην Ινδία με το όνομα Covishield. Με αυτά τα εμβόλια, κάθε άτομο άνω των 18 ετών θα έπρεπε να μπορεί να εμβολιαστεί στην Ινδία από αύριο - περίπου 600 εκατομμύρια άτομα. Έχουμε λάβει την εντολή εμβολιασμού ενηλίκων άνω των 18 ετών, αλλά δεν μπορούμε καν να αγοράσουμε τα εμβόλια». Τα χρήματα είναι εκεί, αλλά τα εμβόλια απλά δεν είναι διαθέσιμα» λέει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας στην Κεράλα .
Η παραγωγή εμβολίων είχε σταματήσει πρόσφατα λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών που άρχισε μόνο αυτή την εβδομάδα. Λόγω της καταστροφικής κρίσης, πολλές ξένες κυβερνήσεις επέβαλαν μάλιστα απαγόρευση εισόδου σε Ινδούς πολίτες.
«Η Ινδία καίγεται, ολόκληρος ο κόσμος καίγεται, αλλά η ανθρώπινη ζωή στον Παγκόσμιο Νότο φαίνεται να μην έχει καμία αξία για τις χώρες που ελέγχουν το μονοπώλιο των εμβολίων κατά του κορονοϊού» ,λέει ο Σάνκα Τσαντίμα Αμπαγιαγουαρντένα , στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR) .
Να καταργηθούν οι πατέντες για τα εμβόλια
«Ενιωσα θυμωμένος, προδομένος και εγκαταλελειμμένος όταν ανακάλυψα ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει την πράξη Αμυντικής παραγωγής για να απαγορεύσουν τις εξαγωγές των υλικών που χρειάζονται για να παρασκευαστούν εμβόλια στην Ινδία, με αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής κατά 50%. Ο ρατσισμός δεν εκδηλώνεται μόνο απέναντι σε έγχρωμους ανθρώπους που ζουν εντός της ΕΕ ή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι σωροί των απανθρακωμένων ανθρώπων στην Ινδία και σε άλλα φτωχά έθνη θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο Παγκόσμιος Βορράς είχε δείξει σεβασμό για τις ανθρώπινες ζωές στην πολιτική εμβολίων τους. Αντ 'αυτού, βάζουν το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους» λέει ο ινδικής καταγωγής εκπρόσωπος του ENAR.
Ο Σάνκα Τσαντίμα Αμπαγιαγουαρντένα απευθύνει δραματική έκκληση στους φαρμακευτικούς κολοσσούς να παραιτηθούν προσωρινά από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έως ότου υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους. «Οι big pharma δείχνουν στην ουσία, το μεσαίο δάχτυλό τους στον κόσμο και οι πλούσιες χώρες της Δύσης συσσωρεύουν και αγοράζουν όλες τη διαθέσιμη παραγωγή εμβολίων» ,τονίζει και προσθέτει: «Για τους περισσότερους έγχρωμους ανθρώπους του κόσμου, η μόνη τους ελπίδα είναι τα εμβόλια που παράγονται στην Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα – αλλά ακόμη και τότε, η παραγωγή παραλύεται από τις πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση: Η Ευρωπαική Ενωση και οι χώρες μέλη της θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής να παραιτηθούν προσωρινά οι φαρμακευτικοί κολοσσοί από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του covid. Ως ένωση που βασίζεται στις αξίες του ανθρωπισμού η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση αντί να περιορίζεται στην σημαντική βέβαια ,αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, να συμβάλει ώστε να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων .Είναι το ελάχιστο που πρέπει να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες…».