Με ιμάμηδες από την Αίγυπτο κλείνει το Ραμαζάνι στο τζαμί του Βοτανικού

 
Με ιμάμηδες από την Αίγυπτο κλείνει το Ραμαζάνι στο τζαμί του Βοτανικού

Ενημερώθηκε: 28/04/22 - 13:16

Με ιμάμηδες από το πανεπιστήμιο της Αιγύπτου θα γιορταστεί από τους μουσουλμάνους της Αθήνας τη τελευταία μέρα του ραμαζανιού, το Σάββατο 30 Απριλίου στο τζαμί του Βοτανικού.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια ξεχωριστεί μέρα για το τζαμί το οποίο αν και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας δεν λειτούργησε κανονικά.

Η παρουσία των Αιγυπτίων ιμάμηδων έχει σχέση με το τζαμί αφού η ιερή κόγχη της Μέκκα κατασκεάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη με ειδικές γνώσεις που ζει στην Ελλάδα.

Πρώτος ιμάμης έχει οριστεί ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 27 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, που είναι Ελληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας.

Το τζαμί ολοκληρώθηκε μετά από 13 χρόνια κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και έγινε για να εξυπηρετεί περίπου 250.000 μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα.

Με την λειτουργία του, εκτιμάται ότι θα κλείσουν σταδιακά τα τα αυτοσχέδια τζαμιά που λειτουργούν παράνομα στην Αττική. Ηδη, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά (και) λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς από τους 120 άτυπους χώρους θρησκευτικής λατρείας, σήμερα λειτουργούν 70.

Η ανέγερση και η χρηματοδότηση του τεμένους είναι αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού κράτους και θα λειτουργήσει στην περιοχή του Βοτανικού, σε μια έκταση 17 στρεμμάτων στη θέση του πρώην Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) του Πολεμικού Ναυτικού. Εχει χωρητικότητα 350 ατόμων, ωστόσο μεγαλύτερος αριθμός πιστών θα μπορεί να βρίσκεται για προσευχή και στον εξωτερικό χώρο.

Διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα, έναν μεγάλο χώρο λατρείας για τους άνδρες και έναν ακόμη για τις γυναίκες, αποδυτήρια και γραφεία.Αρμόδιο για τη λειτουργία του τεμένους είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, ένας του υπουργείου Οικονομικών, δύο του Δήμου Αθηναίων, ένας αιρετός και ένας νόμιμος υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων, καθώς και δύο εκπρόσωποι από τους μουσουλμάνους της Αθήνας.