Η αστυνομία της Νάσβιλ έκανε γνωστό χθες ότι η Όντρεϊ Χέιλ, που διέπραξε τη Δευτέρα τη σφαγή έξι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, σε χριστιανικό ιδιωτικό σχολείο της πρωτεύουσας της πολιτείας Τενεσί, είχε στην κατοχή της επτά όπλα και παρακολουθείτο από γιατρό επειδή είχε ψυχολογικά προβλήματα, εκρηκτικό κοκτέιλ που βρισκόταν πίσω κι από άλλες τέτοιες τραγωδίες στις ΗΠΑ.
Τα δυο τουφέκια εφόδου και το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκαν προχθές από την 28χρονη που έσπειρε τον θάνατο στο Covenant School, μικρό ιδιωτικό πρωτοβάθμιο σχολείο στο νότιο τμήμα της πολιτειακής πρωτεύουσας, είχαν αγοραστεί νόμιμα, όπως και το υπόλοιπο οπλοστάσιό της, διευκρίνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάσβιλ, ο Τζον Ντρέικ.
Η Όντρεϊ Χέιλ, η οποία είχε φοιτήσει στο σχολείο, έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα, αλλού αφού σκότωσε τρία παιδιά, δυο κορίτσια κι ένα αγόρι 8 ως 9 ετών, και τρεις εργαζόμενους, ανάμεσά τους τη διευθύντρια.
Αφού την περιέγραψαν ως νεαρή γυναίκα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διευκρίνισαν πως επρόκειτο για διεμφυλική που χρησιμοποιούσε ανδρικές αναφορικές αντωνυμίες όταν αναφερόταν στον εαυτό της στο διαδίκτυο.
Η/ο δράστης «παρακολουθείτο από γιατρό» καθώς είχε «ψυχολογικά προβλήματα», πάντως ήταν άγνωστη στην αστυνομία, όπως και «το κίνητρο» του μακελειού, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.
Μια ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος μίλαγε για «στοχευμένη» επίθεση εναντίον του σχολείου, για λεπτομερή σχέδια που βρέθηκαν στην κατοικία της/του δράστη, για πιθανή «μνησικακία» της/του εναντίον του σχολείου, που βάζει στο επίκεντρο παραδοσιακές χριστιανικές αξίες.
«Περισσότερο κακό»
Τα πράγματα μπορεί να ξεκαθαρίσουν όταν μελετηθούν τα γραπτά που άφησε πίσω η Όντρεϊ Χέιλ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι της, αστυνομικοί βρήκαν κείμενο που περιέγραψαν με τον όρο «μανιφέστο».
Προτού περάσει στη δράση, έστειλε μήνυμα σε επαφή για να προειδοποιήσει ότι θα συνέβαινε «κάτι κακό»: «Μια μέρα, όλα θα βγάλουν περισσότερο νόημα», ανέφερε, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WTVF. «Άφησα παραπάνω από επαρκές αποδεικτικό υλικό πίσω».
Η φόνισσα μπήκε στο παλιό της σχολείο πυροβολώντας και κάνοντας κομμάτια γυάλινη πόρτα. Πλάνα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης εικονίζουν μια σιλουέτα βαριά οπλισμένη καθώς μπαίνει στο κτίριο.
Η αστυνομία έδωσε εξάλλου χθες στη δημοσιότητα βίντεο της επέμβασης των μελών της που έβαλε τέλος στο μακελειό, τραβηγμένο από κάμερες που φόραγαν. Οι αστυνομικοί εικονίζονται να προχωρούν σε διαδρόμους διακοσμημένους με παιδικές ζωγραφιές και να πυροβολούν επανειλημμένα την Όντρεϊ Χέιλ, που σωριάζεται κάτω.
Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 10:27. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε μαζί της μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, είχε προετοιμαστεί για να «κάνει περισσότερο κακό».
Καθώς οι κάτοικοι της Νάσβιλ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, η πολιτική τάξη μοιράστηκε τα συναισθήματά του αλλά διχάστηκε ως συνήθως για το ζήτημα των όπλων, με τον δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την έκκλησή του στο Κογκρέσο να απαγορεύσει την πώληση τουφεκιών εφόδου, κάτι που απορρίπτουν οι ρεπουμπλικάνοι αιρετοί.
Ελλείψει καλύτερου ελέγχου, επαφίεται στα σχολεία να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από τα σχολεία «να κάνουν ελέγχους ασφαλείας», έλεγε χθες η Νίνα Ντάισον, μητέρα τεσσάρων παιδιών, καθώς συμμετείχε σε διαδήλωση στο Νάσβιλ με κεντρικό αίτημα να ελεγχθεί πιο αυστηρά η οπλοφορία.
«Γονείς σε όλη τη χώρα απαιτούν αλλαγές εδώ και δεκαετίες και δεν υπήρξε καμία», πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν κάπου 400 εκατομμύρια όπλα, στα οποία οφείλονταν το 2020 πάνω από 45.000 θάνατοι συνολικά —ανθρωποκτονίες, δυστυχήματα και αυτοκτονίες—, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Και για πρώτη φορά φέτος, τα όπλα είναι η κυριότερη αιτία της θνησιμότητας των νέων ηλικίας μεταξύ 1 και 19 ετών, με 4.368 θανάτους, μπροστά από τα τροχαία και την υπερβολική δόση ουσιών, κατά τα CDC.
Παρ’ όλ’ αυτά, η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ανένδοτη «δικαίωμα» την οπλοφορία, ενώ υψώθηκαν διάφορες φωνές που επέκριναν το σχολείο — επειδή δεν απασχολούσε οπλισμένο ιδιωτικό φρουρό.