Αγωνία για τη Θεσσαλονίκη, με τους αριθμούς να προκαλούν τρόμο και τους επιστήμονες να βλέπουν στον ορίζοντα καταστάσεις Μπέργκαμο. Γι' αυτό και η επαναλαμβανόμενη προτροπή προς τους Θεσσαλονοκείς: Κλειδαμπαρωθειτε στα σπίτια σας.
«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 5:00.
«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί πρέπει «το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι «είμαστε στα όρια και για αυτό υπάρχει κινητικότητα στη βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται».
Κατά μέσον όρο τα κρούσματα καθημερινά ξεπερνούν τα πεντακόσια και η καμπύλη δεν λέει όχι μόνο να πάρει τον κατήφορο, ούτε καν να «ισιώσει». Το σκηνικό παίρνει εφιαλτικά χαρακτηριστικά. Ο ιός εισβάλλει παντού, στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στους ναούς, στις παρέες, ακόμη και στις προστατευόμενες οικογενειακές φωλιές....
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μόνο μέσα σε μια εβδομάδα και εν μέσω καραντίνας, τα ενεργά κρούσματα στην πόλη αυξήθηκαν κατά 40%, έφτασαν από τις 40.000 στις 60.000, με τον δείκτη μεταδοτικότητας να έχει σκαρφαλώσει στο 1,8 και τα καθημερινά τεστ να δείχνουν πως οι 32 από τους 100 που ελέγχονται είναι θετικοί στον ιό…
Ταυτόχρονα, το σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά και αν δεν έχει φτάσει στα όριά του, τα πλησιάζει, θέτοντας σε ύψιστη κινητοποίηση τις Αρχές που πασχίζουν να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση.
Από τις 148 ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας), οι 132 ήταν κατειλημμένες και οι εισαγωγές, ώρα με την ώρα, αυξάνονται δραματικά. Μόνο το ΑΧΕΠΑ, που εφημέρευε χθες, δέχθηκε 86 ασθενείς COVID-19.
Στο πλευρό των Αρχών και η ΔΕΘ που παραχώρησε στα νοσοκομεία λυόμενα περίπτερα και τέντες για να εγκατασταθούν στις αυλές υποστηρικτικά, καθώς και ένα υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα απολύμανσης, ενώ σκέψεις γίνονται και για το ενδεχόμενο χρήσης του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της έκθεσης για την εγκατάσταση κλινικών ΜΕΘ.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει ήδη δικές του ΜΕΘ, ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο και βέβαια είναι έτοιμο το σχέδιο για αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα ή και αλλού.
Ολα αυτά εφόσον δεν ανακοπεί η επέλαση του ιού και κριθεί αναγκαία η υλοποίηση του τέταρτου από τα πέντε στάδια του κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης της επιδημίας, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.
«Βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» ανέφερε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, αλλά όπως είπε πειθαρχεί στα νέα μέτρα.
Κέντρο κορωνοϊού το Βελλίδειο
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για να μετατραπεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κέντρο για κορωνοϊού με την τοποθέτηση κλινών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι δεν απέχουμε και πολύ από το να ζήσουμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γιατρούς στη χώρα να βοηθήσουν όπως μπορούν, ενώ σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να στηθούν σκηνές και νοσοκομεία σε δημόσια κτίρια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες.
Ουρές για rapid test στο Ιπποκράτειο
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημερεύει σήμερα (επικουρικά και το «Διαβαλκανικό Νοσοκομείο») πολίτες σχηματίζουν ουρές στον προαύλιο χώρο. Οι ουρές έχουν σχηματιστεί λόγω των rapid-test που πραγματοποιούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε ασυμπτωματικούς πολίτες. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τα «οξυμένα προβλήματα» των ειδικευομένων και εξειδικευόμενων γιατρών, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «καταρρέει».
Νωρίτερα η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης τόνισε πως στα νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις ειδικευομένων σε ορισμένα τμήματα, ενώ και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ κατήγγειλε ότι «όλες οι περιβόητες εξαγγελίες για προσλήψεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».